Yüksek yargı düzenlemesi Genel Kurulda

Yüksek yargı düzenlemesi Genel Kurulda

HDP'li Ertan:- "İktidara muhalif olan herkes bu mahkemelerde (ağır ceza mahkemeleri) yargılanacak ve ceza alacak"- MHP'li Aksu:- "Tasarıdaki asıl amaç, daire sayılarını azaltmak değil, yargıyı siyasallaştırmak, kontrol etmektir"

TBMM (AA) - HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan, Danıştay Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısında, DGM'leri mumla aratacak düzenlemeler olduğunu iddia ederek, "İktidara muhalif olan herkes bu mahkemelerde yargılanacak ve ceza alacak." dedi.

TBMM Genel Kurulunda, Danıştay Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının görüşmelerine başlandı.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, görüşmelere geçilmeden önce söz alarak, tasarının Anayasa'ya aykırı olduğunu ileri sürerek, tasarının geri çekilerek Anayasa Komisyonunda görüşülmesini talep etti.

TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, "Bu tasarı Anayasa'ya aykırıdır' diyerek, görüşmeme imkanımız yoktur." dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, Adalet Komisyonunun, İçtüzüğün 38. maddesine göre tasarının Anayasa'ya aykırı olup olmadığını incelediğini ve Anayasa'ya uygun olduğuna karar verdiğini belirterek, bu yüzden tasarının görüşmelerine devam edilmesi gerektiğini söyledi.

TBMM Başkanvekili Aydın, Gök'ün talebi üzerine bu konuyla ilgili usul tartışması açtı.

Aydın, konuşmaların ardından, "Tasarıyı gündeme almamak gibi bir durum söz konusu olamaz" diyerek, tutumunda bir değişiklik olmadığını belirtti.

Daha sonra tasarının tümü üzerindeki görüşmelere geçildi.

MHP İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu, tasarıyla, 'Yargıtay ve Danıştay'ın iş yükü azaldı" denilerek, daire sayılarının azaltıldığını belirterek, "Buradaki asıl amaç, daire sayılarını azaltmak değil, yargıyı siyasallaştırmak, kontrol etmektir." görüşünü savundu.

Tasarıyla tüm üyelerin üyeliklerinin sona ereceğini, sadece tasarıda belirtilen yeteri kadar üyenin atanacağını kaydeden Aksu, azaltılan üye sayısının yeterli olmayacağını bildirdi. Aksu, Yargıtay ve Danıştay üyeliklerine yasal düzenlemeyle son vermenin Anayasa'ya aykırı olduğunu savundu.

MHP'li Aksu, halkın yüzde 75'den fazlasının yargıya güvenmediğini savunarak, "Bu çok ciddi bir tehdittir. Bu, kişileri uyuşmazlıklarını yargıda görmek yerine başka yerlerde görmeye iter." değerlendirmesinde bulundu.

Yargı reformu kapsamında yapılacak her türlü değişikliğin, halkın yargıya olan güvenini arttırması gerektiğini vurgulayan Aksu, hiçbir makam ve kişiye ayrıcalık tanınmaması, herkesin yargı denetimine tabi olması gerektiğini ifade etti.

- "Yargıyı ayıklama operasyonudur"

HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan ise tasarının Anayasa'ya aykırı olduğunu ileri sürerek, "Yargıyı, darbe niteliğinde ayıklama operasyonudur." sözlerini sarfetti.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın, komisyondaki görüşmelerde, "Yargının içinde Pensilvanya irtibatlı kişiler var ve oraya göre hareket etmeyi, kendilerini cennete gönderecek büyük bir ibadet gibi görüyorlar" dediğini anımsatan Ertan, "Bu bile, nasıl bir tasarı ile karşı karşıya olduğumuzu göstermektedir." dedi.

Ertan, görüş alınması gereken kesimlerden görüş alınmadan ve komisyonda alt komisyona sevk edilmeden alelacele Genel Kurula getirilen tasarının, yargıya darbe olduğunu öne sürdü.

"Yargıya doğrudan müdahale edemezsiniz, bu çok tehlikelidir." diyen Ertan, görüşmelerin derhal durdurulması ve tasarının komisyona geri çekilmesi gerektiğini söyledi. HDP'li Ertan, "ABD'de bir yargıç Obama'yı gördüğü zaman değil önünü iliklemek, ayağa bile kalkmaz. Bu hukukun üstünlüğünden kaynaklanmaktadır." diye konuştu.

Bedia Özgökçe Ertan, "AK Parti, bu tasarıyla yargıda yeniden reform yapacağını söylüyor ama bir zaman birlikte olduğu, şimdi ters düştüğü cemaat mensubu üyeler ile yollarını ayırmak için bu tasarıyı dayatıyor. Bu tasarıyla, Yargıtay ve Danıştay yöneticilerinin görevleri devam edecek ama üyelerin sona erecek. Bu düzenleme ile YSK'nın da içi boşaltılacak, orası da dizayn edilecek." değerlendirmesini yaptı.

Tasarıyla Yargıtay ve Danıştay'da kadrolaşmanın hedeflendiğini iddia eden Ertan, "Yeniden atanacakların listesi de çoktan belirlenmiştir." ifadesini kullandı.

Ertan, Tasarıda, DGM'leri mumla aratacak düzenlemeler var. Yargılamalar, ildeki ağır ceza mahkemesinde yapılacak, böylece her ilde yeni DGM'ler kurulacak. Bir basın açıklaması yapmak ya da demokratik söylemde bulunmak bile, bu mahkemede yargılanmaya neden olacak. İktidara muhalif olan herkes bu mahkemelerde yargılanacak ve ceza alacak." iddiasında bulundu.

Bu arada, CHP'nin, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin araştırılmasına ilişkin önergenin bugün görüşülmesi önerisi de kabul edilmedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :