Yozgatlı usta 70 yıldır demir dövüyor

Yozgatlı usta 70 yıldır demir dövüyor

Sorgun ilçesinin Eymir beldesinde yaşayan 79 yaşındaki sıcak demir ustası Durmuş Özdolar, 70 yıldır demire şekil veriyor

YOZGAT (AA) - Yozgat'ın Sorgun ilçesi Eymir beldesinde yaşayan 79 yaşındaki sıcak demir ustası Durmuş Özdolar, 9 yaşında başladığı mesleğini ilerleyen yaşına rağmen sürdürüyor.

Özdolar, ocakta ısıtıp bilek gücüyle dövdüğü çeliğe şekil vererek balta, nacak, satır ve kazma yapıyor.

Yörede kendisi gibi sıcak demir ustasının çok kalmadığını ifade eden 79 yaşındaki Özdolar, demirciliği çocukları ile torunlarına da öğrettiğini söyledi.

Zor olmasına rağmen 70 yıldır mesleğini sürdürdüğünü dile getiren Özdolar, "Kalpten ameliyat oldum, doktorlar çalışma dedi ama yine de çalışıyorum." diye konuştu.

Özdolar, bir baltayı 4-5 saatte, küçük nacağı ise 2 saatte yaptığını anlatarak, "Baltayı yapmak biraz daha zor. Çeliği önce ocakta ısıtıyoruz, burada dövüp kalıba veriyoruz. Nacak ve diğer aletler daha kolay yapılıyor." dedi.

Ustanın 20 yaşındaki torunu Durmuş Özdolar ise mesleği babası, amcası ve dedesinden öğrendiğini dile getirerek, "Babam, amcalarım ve ben, dedemin çırağıyız. Bize mesleği o öğretti. Kapı, pencere olmak üzere demirle ilgili her işi yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :