Yörük kültürünü sanat galerisine taşıdılar

Yörük kültürünü sanat galerisine taşıdılar

Mersin'in Anamur ilçesinde, Yörük kültürünün gelecek kuşaklara aktarılmasını hedefleyen Doğan çifti, topladıkları eşyaları açtıkları sanat galerisinde sergiliyor- Doğan: - "Yörük kültürüne ait eşyaları toplamaya başladığımızda bu eşyaların çürüdüğünü ve b

MERSİN (AA) - OKTAY DEMİR - Mersin'in Anamur ilçesinde yaşayan Bahar ve Mustafa Asil Doğan çifti, Yörük kültürüne ait eşyaların çürüyüp yok olmasını engellemek için 8 yıl boyunca topladıklarıyla sanat galerisi açtı.

Eşiyle Yörük kültürüne ait eşyaları hobi amaçlı toplamaya başlayan Mustafa Asil Doğan, bu uğraşı sırasında ürünlerin çoğunun yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu fark etti.

Mersin ve çevresi için önemli bir kültürü yansıtan Yörük yaşamının gelecek kuşaklara da aktarılmasını isteyen Doğan çifti, 8 yıl boyunca gittikleri her yerde bu kültüre ait halı, beşik ve kıyafet gibi eşyaları topladı.

Mustafa Asil Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hobi olarak başlayan bir çalışmanın zaman içerisinde kendilerini bambaşka bir yola sürüklediğini belirterek buldukları her bir eşyayı özenle korumaya çalıştıklarını söyledi.

Önemli bir kültürel değer olan eşyaların çok kötü şartlarda, atıl halde tutulduğunu gördüklerini ifade eden Doğan, "Yörük kültürüne ait eşyaları toplamaya başladığımızda bu eşyaların çürüdüğünü ve büyük bölümünün ahırda tutulduğunu gördük. Bu duruma gönlümüz razı olmadı." dedi.

Doğan, 8 yıl boyunca topladıkları eşyaların sayısı iyice artınca da bunları sergileyebilecekleri bir yer arayışına girdiklerini anlatarak eşyaları sergilemek için bir sanat galerisi açtıklarını aktardı.

- "Yörük yaşamına ait izlerin zamana karşı direnmesini istiyoruz"

Eşiyle deniz kabuklarından ürettikleri hediyeliklerin satışını da yaptıklarını bildiren Doğan, şöyle devam etti:

"Yörük kültürünü yaşatma çabamızla hediyelik eşya satışımızı bu sanat galerisinde birleştirdik. Topladığımız eşyaları burada sergilerken bir yandan da üretime ve satışa devam edebilme imkanı bulduk. Şu an galerimizde Yörük kültürüne ait eşyaları 'Yükselen apartmanların altında kaybolan değerlerimize sahip çıkalım' sloganıyla sergiliyoruz. Mersin ve çevresi için çok önemli olan Yörük yaşamına ait izlerin zamana karşı direnmesini istiyoruz."

Doğan, galeride Yörük kültürüne ait halı, beşik, kıyafet ve mutfak eşyaların bulunduğunu, deniz kabuklarından yaptıkları süs eşyaları ve mozaikleri de burada sergilediklerini kaydetti.

Doğan ayrıca, daha önce laboratuvar teknisyenliğini yaptığına işaret ederek sanat galerisine daha çok yoğunlaşabilmek için işini bıraktığını ve artık sadece galeri için çaba sarf ettiğini kaydetti.

Yörük kültürünü sanat galerisine taşıdılar

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :