"Yoğurtlu dondurma" mevzuata giriyor

"Yoğurtlu dondurma" mevzuata giriyor

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca dondurmanın özellikleri, içerik, ambalajlama, etiketleme ve piyasaya sürülmesine ilişkin yeni kriterlere yönelik mevzuat çalışması sektörün görüşüne açıldı- Tebliğ taslağına "yoğurtlu dondurma" tanımı eklenirken bu

ANKARA (AA) - MERVE ÖZLEM ÇAKIR - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, dondurmanın özellikleri, içerik, ambalajlama, etiketleme ve piyasaya sürülmesine ilişkin yeni kriterlere yönelik yaptığı mevzuat çalışmasını sektörün görüşüne sundu. Tebliğ taslağına "yoğurtlu dondurma" tanımı ve kriterleri eklendi.

AA muhabirinin, yeni mevzuat çalışmasından derlediği bilgiye göre, dondurma tanımlarının arasına "yoğurt dondurması" da eklendi. Çalışmayla bu çeşidin yoğurt, şeker ve katkı maddelerini içeren karışımın istenildiğinde çeşni maddeleri ilave edilerek dondurulması ve son üründe en az yüzde 50 oranında yoğurt içermesi öngörülüyor.

Mevcut düzenlemede "Maraş dondurması"na ilişkin tanımlamalar ve özellikler yer alırken, yeni çalışmada bu kriterler çıkarıldı ancak coğrafi işaret olarak tescillenmiş dondurmaların Türk Gıda Kodeksi mevzuatına aykırı olmayacak şekilde tescilde belirtilen özelliklerine göre piyasaya arz edilmesi koşulu getirildi.

Ayrıca, ürünlere süt yağı haricinde yağ bileşeni ilave edilemeyecek. Buna karşın üretiminde çeşni maddesi kullanılan dondurmaların bileşiminde doğal bulunması gereken süt yağına ilave kullanılan çeşniden kaynaklı ve bu maddeyle orantılı miktarda bitkisel yağ bulunabilecek.

Dondurma karışımları, en az 69 santigrat derecede 30 dakika uygulanan uzun süreli düşük sıcaklığa, en az 80 santigrat derecede 25 saniye uygulanan kısa süreli yüksek sıcaklığa veya eşdeğer etkiyi sağlayan diğer zaman-sıcaklık kombinasyonunu içeren ısıl işleme tabi tutulacak.

Sade dondurmalara ağırlıkça en fazla yüzde 0,1 oranında tuz katılabilecek.

- Dondurmalarda renklendirici kullanılmayacak

Bu ürünlerde kullanılan katkı maddelerine ilişkin hükümlere ek getirilen kriterlere göre, üretiminde çeşni maddesi olmayan dondurmalarda renklendiriciler kullanılamayacak.

Sade dondurmada aroma vericiler ve aroma verme özelliği taşıyan gıda bileşenleri olarak sadece vanilya, vanilin, etil vanilin ile doğal aroma vericiler kullanılabilecek, dondurmaya süt ve süt ürünlerinin aromaları katılamayacak.

- Dondurma kaşığının muhafaza koşulu

Doğrudan satış için hazır ambalajlı hale getirilmiş gıda olarak piyasaya arz edilen dondurmalar için ilave hijyen şartları getirilecek.

Buna göre, satış yapılan işletmede tüketicinin talebi doğrultusunda paketlenerek satılan ürünlerle temas eden madde ve malzeme, kullanılan alet ve ekipman, gıda ile temasa uygun, yeterli temizlik ve dezenfeksiyona izin veren madde ve malzemeden yapılacak. Ürün, bulaşma riskini engelleyecek biçimde üretilecek, kullanıma hazır, bakımlı ve iyi şartlarda tutulacak.

Hazır ambalajlı olmadan satışı yapılan dondurmalar tüketiciye arz edilirken yararlanılan servis kaşığı kullanılmadığı durumlarda bulaşma riskini engelleyecek bir ortamda muhafaza edilecek.

Bu ürünlerin korunduğu yerlerde, tüketicinin rahatlıkla görebileceği büyüklükte, Türk Gıda Kodeksi'ne uygun olduğuna ilişkin etiketin bulunması zorunlu hale getiriliyor.

Hazır ambalajsız piyasaya arz edilen ürünlerin taşınması ve satışı sırasında çalışan tüm personelin, kişisel temizliğini sürdürmeye azami itina göstermesi, uygun ve temiz kıyafet giymesi gerekecek.

- Şeker içeriği en az 3 milimetre puntoyla yazılacak

Dondurmaların etiketinde gıdanın adı markayla kullanılacak. Ürünler "dondurulmuş yoğurt, dondurma kızartması, tava dondurması, ice pan" şeklinde adlandırılamayacak.

Çeşnili dondurmalarda kullanılan çeşni maddesi ve aroma verici ürün adıyla bulunacak.

Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerin bileşiminde bulunan toplam şeker miktarı, en az 3 milimetre punto büyüklüğünde "Bu ürün % … şeker içerir" şeklinde belirtilecek.

Görüşe sunulan yeni tebliğ taslağının yayımından önce faaliyet gösteren gıda işletmecileri için 31 Aralık 2019'a kadar uyum süresi verilecek.

Dondurmanın toplam kuru madde, süt yağı içeriği ve yağsız süt kuru madde oranlarında da değişikliğe gidilmesi öngörülüyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :