Yıldırım-Medvedev ortak basın toplantısı

Yıldırım-Medvedev ortak basın toplantısı

Rusya Başbakanı Medvedev:- "Ortak çabalarımız sayesinde ilişkilerimizdeki bu zor sayfayı çevirmiş olduk. Ortalık ilişkilerimizi normalleştirmeye devam edeceğiz. Bugünkü görüşmeler bu sürece gerekli ivmeyi kazandırdı"- "Aramızda son dönemde yaşanan sorunla

MOSKOVA (AA) - Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev, "Ortak çabalarımız sayesinde ilişkilerimizdeki bu zor sayfayı çevirmiş olduk. Ortalık ilişkilerimizi normalleştirmeye devam edeceğiz. Bugünkü görüşmeler bu sürece gerekli ivmeyi kazandırdı" dedi.

Başbakan Binali Yıldırım ile Rus mevkidaşı Medvedev, Moskova yakınlarındaki başbakanlık rezidansında gerçekleşen heyetler arası görüşmeninin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.

Medvedev, Yıldırım ile görüşmelerinin son derece geniş kapsamlı ve içerikli geçtiğini belirterek, ticari-ekonomik, yatırım, enerji, tarım ve turizm alanındaki işbirliği konularını ele aldıklarını söyledi.

İki ülke hükümetleri arasında biriken birçok konu olduğunu kaydeden Medvedev, "Ülkelerimiz arasındaki bu son derece hassas ve zor dönemden önce ilişkilerimiz dinamik bir şekilde gelişiyordu. Ekonomik alanda olumlu temaslar mevcuttu. Birçok verimli mekanizma işlemekteydi. Bu olumlu birikimi yitirmedik. Aramızda son dönemde yaşanan sorunların üstesinden gelmeye çalışıyoruz. Karşılıklı diyalog temelinde çalışmaya devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Medvedev, ticari ve ekonomik işbirliği mekanizmalarını yeniden başlatmak gerektiğinin altını çizerek, "Sürdürülebilir bir gelişimin kaydedilmesi lazım. Son yıl ticari hacmimiz azaldı. Bunun hem ticari-ekonomik hem de siyasi nedenleri var. Bu bağlamda çeşitli belgeleri, Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) zirvesine hazırlayacağız. Bu toplantı gelecek senenin ilk yarısında düzenlenecek" şeklinde konuştu.

Türkiye-Rusya arasında yeni mekanizmaların oluşturulması konularını ele aldıklarını dile getiren Medvedev, ortak yatırım fonunun önümüzdeki sene faaliyete geçeceğini ve çeşitli projelere finansman sağlamanın yanı sıra, üçüncü ülkelerin de ortak projelere katkı sağlayacağını kaydetti.

Medvedev, "Ortak çabalarımız sayesinde ilişkilerimizdeki bu zor sayfayı çevirmiş olduk. Ortalık ilişkilerimizi normalleştirmeye devam edeceğiz. Bugünkü görüşmeler bu sürece gerekli ivmeyi kazandırdı" dedi.

-Türk Akımı diğer boru hattı projelerine rakip değil

Medvedev, Türk Akımı projesininin gerçekleşmesi konusunda her iki ülkenin de siyasi iradesi olduğuna vurgu yaparak, "Türk akımının Avrupa'ya kadar ulaşması konusunda görüşmeler devam edecek. Birinci hat Türkiye'nin ihtiyaçlarını karşılayacak, ikinci hat ise Avrupa'ya gaz sevkiyatını öngörüyor. Doğalgaz depolama merkezinin nerede kurulacağı konusundaki görüşmeler önümüzdeki günlerde yapılacak. Türk Akımı, diğer boru hattı projelerine rakip değil. Bu proje Avrupa piyasasının mevcut güzergahlarına çeşitlilik kazandıracak." şeklinde konuştu.

Medvedev, görüşmede Suriye konusunu da ele aldıklarını ifade ederek, şunları söyledi:

"Suriye'de genel durumun düzelmesinin tüm bölgenin yararına olacağını düşünüyorum. Bu konu her iki ülke için de önceliklidir. Rusya'nın pozisyonu, Suriye krizinin çözülmesi ve geleceğinin belirlenmesi öncelikle bu ülkedeki iç diyaloğun kurulması sayesinde mümkün olabilir. Suriye konusunda Rusya ile Türkiye arasında farklı düzeylerdeki diyalog oldukça önemli. Türkiye ile terörizm tehditi konusunda ortak bir anlayışa sahibiz. Bu diyaloğun ilerde de devam edeceğinden eminim."

İki ülke arasındaki ticari hacmin 100 milyar dolar hedefine ulaşması hususunda sorulan bir soruya cevap veren Medvedev, 5 yıl önce böyle bir hedef konulduğunu, fakat ekonomik ve bilinen siyasi nedenlerin ticaret hacmini olumsuz etkilediğini hatırlattı. Medvedev, "Büyük projeleri hayata geçirirsek, diğer alanlardaki işbirliğimizi arttırırsak bu 100 milyar dolarlık rakama ulaşabilmemiz mümkün. Bence bu her iki ülke için de önemli. Hem de fiilen projelere katılan iş gücü için de önemli. Sadece şunun altını çizmek istiyorum, bu konuların dışında Sayın Başbakanla çeşitli entegrasyon projelerinden de bahsettik. Bence bu projeler de ticari hacmimizin arttırılmasına katkı sağlayabilir." diye konuştu.

Ayrıca Medvedev, Dünya Futbol Şampiyonası için inşaatı süren tesislerde ve diğer şirketlerde Türkiye'den uzman kişilerin Rus piyasasında istihdamının devam ettiğini anımsatarak, Rusya'nın üyesi olduğu Avrasya Ekonomik Toplululuğu'nun yapısı nedeniyle iş gücü meselesinin diğer üye ülkelerle de ele alınması gerektiğini dile getirdi.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :