Yılbaşı yaklaşırken hindi fiyatları arttı

Yılbaşı yaklaşırken hindi fiyatları arttı

Türkiye Kasaplar, Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, sakatat fiyatlarının geçen yıla oranla yüzde 200'e yakın arttığını açıkladı.

Havaların soğumasıyla birlikte ciğer talebinde gözle görülür bir artış yaşanıyor. Türkiye Kasaplar, Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, bu artışın sakatat fiyatlarına yansıdığını belirterek, geçen yıla kıyasla fiyatların yüzde 200'e yakın arttığını ifade etti.

Türkiye genelinde hayvan varlığı hakkında bilgi veren Yardımcı, TÜİK açıklamasına göre 55-60 milyon küçükbaş ve 17-18 milyon büyükbaş hayvan bulunduğunu söyledi. Ancak, provokatörlerin her yılbaşı ve bayramlarda hayvanın olmadığını iddia ettiğini belirten Yardımcı, hayvan yetiştiriciliğinin büyük firmaların eline geçtiğini ve küçük üreticilerin yüzde 70'inin üretimi bıraktığını dile getirdi. Bu durumun, büyük firmaların fiyatları istedikleri gibi belirlemesine neden olduğunu savundu.

Yardımcı, et fiyatlarının belirlenmesindeki sorunlara dikkat çekerek, "Bugün piyasada baktığımız zaman 3 kilo hindiye bin 500 TL para istiyorlar. Biz ete 400-420 TL dediğimiz zaman pahalı geliyor. Bu olmaz, bu da günah. Bunun yerine et de tüketebilirler" şeklinde konuştu.

Hindi talebinin arttığı yılbaşında et fiyatlarına kıyasla daha yüksek olduğunu belirten Yardımcı, vatandaşları et tüketmeye davet etti.

Havaların soğuk geçmesiyle birlikte ciğer talebinde artış yaşandığını ifade eden Yardımcı, sakatat fiyatlarının tavan yaptığını ve geçen yıla göre yüzde 150-200'e yakın zam geldiğini vurguladı. Kuzu ciğerinin kilogramının 400 TL'den başlayarak 450 TL'ye kadar satıldığını söyleyen Yardımcı, marketlerde ise 490 TL'ye rastladığını belirtti.

Yardımcı, fiyatların yüksekliğinde zincir marketlerin etkisinin olduğunu sözlerine ekleyerek, işkembe fiyatının 120 TL, kırmızı etin ise 420 TL olduğunu ve tavuk fiyatlarının geçen yıla göre 3 kat arttığını dile getirdi. Tavuk parçalama işinin kendilerine verilmesini talep eden Yardımcı, fiyatların yılbaşından sonra düzelmesini umut ettiğini belirtti.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.