Yıkım tarihi belli olan Konya Mevlana Çarşısı’nda flaş gelişme!

Yıkım tarihi belli olan Konya Mevlana Çarşısı’nda flaş gelişme!

Konya’nın en eski alışveriş merkezi niteliğindeki çarşının yerine yeni modern bir çarşı planlanıyordu. Konya’da önümüzdeki günlerde yıkılması beklenen Mevlana Çarşısı’nda dün akşam saatlerinde bir gelişme yaşandı.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, yerel seçimlerden önce Konya’nın en eski çarşılarından biri olan Mevlana Çarşısı’nın yıkılıp yerine modern bir çarşı yapılacağının müjdesini vermişti.

Öte yandan çarşının bulunduğu karşı ada hakkında da yıkım kararı bulunuyor.

1 EYLÜL YIKIM TARİHİ

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından 1 Eylül’de yıkımına başlanarak yeniden inşa edilecek Mevlana Çarşısı için esnaflar, koronavirüs salgını nedeniyle 3 aydır iş yapamadıklarını için yıkım sürecinde de zararlarının daha çok büyüyeceğini söylemişlerdi.

Bazı esnaflar ise koronavirüs salgını nedeniyle sokağa çıkma kısıtlamalarının yapıldığı günlerde yıkımın gerçekleştirilip zamandan kazanılması gerektiği görüşünde.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, 26 Şubat 2019’da Benim Şehrim isimli programda ise Mevlana Müzesi ile Bedesten arasında kalan ve görüntü itibariyle Konya’ya yakışmayan Mevlana Çarşısı’nı ve Altın Çarşı’yı yıkacakları, yerine daha kullanışlı bir çarşı ile meydan oluşturacakları müjdesini de vermişti.

Başkan Altay, 28 Aralık 2019 tarihinde çarşı içinde esnafla buluşma yapmıştı. Bu buluşmada esnafın istek ve görüşlerini dinleyen Altay, projenin hayata geçirilmesi sürecini anlatmıştı. Altay, Mevlana Çarşısı’nın bölgenin ve esnafın Konya için taşıdığı önemin farkında olduklarını söyleyerek, “Mevlana Çarşısı’nın bizim için de bir önemi var. Buradaki mevcut yapının artık sürdürülemez olduğunu ve yenilenmesi gerektiğini düşünüyoruz” demişti.

Programdan önce Başkan Altay, esnaflarla yeniden bir araya gelerek görüşleri dinlemiş, daha sonra çarşı yönetimiyle birlikte yıkım tarihi için ortak karar almıştı. Gelişen süreç içinde Altay, çarşı ve çevresindeki esnafları ara ara ziyaret etmiş ve yıkım ve yeni projeyi kendi ağzından esnafa anlatmıştı.

DOĞALGAZ SAATİ SÖKÜLDÜ

Mevlana Çarşısı’nın hemen yanında bulunan doğalgaz saati ise dün akşam saatlerinde gelen Enerya tarafından söküldü. Çarşı esnafı ise kendi işyerlerinde müstakil doğalgaz hattı bulunmadığı için konudan habersiz. Civar esnaftan bazıları ise doğalgaz saatinin sökülmesinin yıkımın ilk aşaması olduğu görüşünde.

whatsapp-image-2020-06-03-at-23-08-03.jpegwhatsapp-image-2020-06-03-at-23-08-02.jpeg

Etiketler :