Yeşilay'dan "bağımlılık" ile ilgili çalışmalara destek

Yeşilay'dan "bağımlılık" ile ilgili çalışmalara destek

Genel Başkanı Öztürk:- "Üniversitelerde, enstitülerde ve araştırma merkezlerinde tütün, alkol, uyuşturucu madde, teknoloji, kumar, alışveriş ve diğer bağımlılık türleri ile ilgili tez çalışması yapacak öğrencilerin çalışmaları bilim kurulumuz tarafından i

ANKARA (AA) - S.AHMET AYTAÇ - Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, üniversite, enstitü ve araştırma merkezlerinde tütün, alkol, uyuşturucu madde, teknoloji, kumar, alışveriş ve diğer bağımlılık türleri ile ilgili tez çalışması yürütecek öğrencilerin çalışmalarına, kurumun faaliyet alanı ile ilgili olduğuna karar verilmesi halinde burs sağlandığını bildirdi.

Öztürk, Uluslararası Yeşilay Federasyonu ve bağımlılıkla ilgili akademik çalışmalar için verilen burslar hakkında AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Yeşilay'ın, 96 yıllık geçmişe sahip bir sivil toplum kuruluşu (STK) olduğunu anımsatan Öztürk, diğer ülkelerdeki bağımlılıkla mücadele eden STK'lardan farklı çalıştıklarını belirtti. Yeşilay olarak, tütün, alkol ve teknoloji bağımlılığı gibi her tür bağımlılıkla mücadele ettiklerini aktaran Öztürk, Uluslararası Yeşilay Federasyonunun kuruluş sürecini şu sözlerle aktardı:

"Biz her tür bağımlılıkla mücadele ediyoruz. Kendimizi uluslararası camiada tanıttıkça 'biz de kendi ülkemizde Yeşilay kuralım' diye bir talep geldi. Biz amaç ve standartlarımızı o insanlara anlatıyoruz. Bu talepler çoğalıp 30'a yakın ülkede Yeşilay kurulunca artık 'bir federasyon olarak tek bir çatı altında toplanalım' diye karar alındı. İlk toplantıyı İstanbul'da yaptık. Merkezi İstanbul olan başkanlığını bizim yürüttüğümüz bir federasyon kurduk."

Geçen ay Singapur ve Avustralya'nın katılımıyla Uluslararası Yeşilay Federasyonu üye sayısının 32'ye çıktığını ve sayının giderek artacağı kaydeden Öztürk, "Sivil toplum kuruluşlarının ortak hareket etmesi özellikle dünyadaki savunuculuk açısından çok önemli. Aslında problem ortak. Bunun dini, ırkı ya da dili yok. Ortak problemlere ortak çözümler, ortak birikimlerden elde edilen çözümleri birlikte kullanma amacıyla yapılan çok güzel bir çalışma olacak diye düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

- Bağımlılıkla ilgili akademik çalışmalara burs

Yeşilay olarak ayrıca bilimsel anlamda bağımlılıkla ilgili akademik çalışmalar yapan gençlere de destek verdiklerini belirten Öztürk, "Üniversitelerde, enstitülerde ve araştırma merkezlerinde tütün, alkol, uyuşturucu madde, teknoloji, kumar, alışveriş ve diğer bağımlılık türleri ile ilgili tez çalışması yapacak öğrencilerin çalışmaları bilim kurulumuz tarafından inceleniyor. Bağımlılıkla ve Yeşilay'ın alanıyla ilgili olduğuna karar verilen çalışmaların bir kısmına Yeşilay'ın kendi kaynaklarından burs veriyoruz." dedi.

Öztürk, burs destek programı ile bağımlılık çalışma alanlarına katkıda bulunacak yüksek lisans ve doktora tez çalışmalarının desteklenmesini, bu alanda kaynak teşkil edecek bilimsel veriler elde edilmesini ve nitelikli insan kaynağının gelişmesine katkıda bulunmayı amaçladıklarını bildirdi.

Yüksek lisans öğrencilerine 12 ay boyunca aylık 750 liradan toplam 9 bin lira, doktora öğrencilerine ise 18 ay boyunca aylık bin liradan toplam 18 bin lira burs veriliyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :