Yeşil altında da ezilen üretici oluyor! Tarlayla sofra arasında 4 kat fark
Türkiye’nin kışlık sebze üretim merkezlerinden İzmir’de brokoli hasadı başladı. Menemen Ovası başta olmak üzere kent genelinde 65 bin ton rekolte beklenirken, tarlada 10-15 TL olan brokoli, pazara ulaşana kadar 40-50 TL seviyelerine çıkıyor.
Verimli toprakları ve uygun iklim şartlarıyla öne çıkan Menemen Ovası’nda kış sofralarının vazgeçilmezi brokoli için hasat süreci başladı. Sabahın ilk saatlerinde tarlalara giren işçiler, zorlu hava koşullarına rağmen yoğun mesai yapıyor. İzmir genelinde kışlık sebze üretimindeki artış dikkat çekerken, bu yıl brokoli rekoltesinin 65 bin ton seviyelerinde gerçekleşmesi bekleniyor.
TÜİK ve İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye’deki brokoli üretiminin yaklaşık yüzde 50’si İzmir kaynaklı. Menemen, Torbalı ve Ödemiş havzalarında toplanan ürünler, İstanbul ve Ankara başta olmak üzere ülke genelindeki hallere sevk ediliyor.

Tarladan pazara fiyat farkı
Üreticiler, hava koşullarının bu sezon brokoli için elverişli seyrettiğini ve verimden memnun olduklarını ifade ediyor. Ancak mazot, gübre ve işçilik maliyetlerindeki artış, kârlılığı baskılıyor. Tarlada kilogramı 10-15 TL arasında alıcı bulan brokoli, aracı komisyonları ve nakliye eklendiğinde semt pazarları ve marketlerde 40-50 TL aralığında tüketiciye ulaşıyor.

“Çiftçi düşük fiyata eziliyor”
Yanıköy’de yaklaşık 20 yıldır üretim yaptığını belirten üretici Turgay Yıldırım, kış sebzeleri arasında brokolinin önemli yer tuttuğunu söyledi. Yıldırım, “Brokoliyi hale 10 TL seviyesinden veriyoruz. Ancak pazarcı ve marketlerde 40-50 TL’ye satılıyor. Bu durum hem çiftçiyi hem de tüketiciyi mağdur ediyor” dedi. Yıldırım, üretimin Aralık ayında başladığını, şartlara göre Mart ayına kadar sürebildiğini aktardı.

“Yeşil altın” tarladan sofraya
Hasat sürecinde brokolileri kasalayan işçiler adına konuşan Arif Budak, Ekim ayında fidelerin toprakla buluşturulduğunu, çapalama ve ilaçlama gibi işlemlerden sonra Aralık ayının ilk yarısında kesime geçildiğini söyledi. Budak, “Halk arasında ‘yeşil altın’ olarak bilinen brokoli zahmetli ama sağlıklı bir ürün. Herkesin güvenle tüketebileceği bir sebze” ifadelerini kullandı.


