"Yesevi" adını taşıyan okullar özel kitaplıkla donatıldı

"Yesevi" adını taşıyan okullar özel kitaplıkla donatıldı

Ahmet Yesevi Üniversitesince başlatılan proje kapsamında, Yesevi'nin, Kazakistan'daki türbesinin kapı mimarisi modelinde yaptırılan kitaplıklar, adını taşıyan 76 okula hediye edildi-Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Yıldız:-"Türkiye'de Hoca Ahmet Yesevi a

ANKARA (AA) - SELMA KASAP - Ahmet Yesevi Üniversitesince başlatılan proje kapsamında, Ahmet Yesevi'nin, Kazakistan'daki türbesinin kapı mimarisi modelinde yaptırılan kitaplıklar, adını taşıyan 76 okula hediye edildi.

Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hoca Ahmet Yesevi'nin vefatının 850. yılı dolayısıyla, 2016'nın UNESCO Hoca Ahmet Yesevi yılı ilan edilmesine ilişkin önerilerinin UNESCO Genel Kurulunda kabul edildiğini anımsattı.

Yıldız, üniversite olarak Yesevi'nin eserlerinin Türk ve İslam dünyasında tanınması için pek çok faaliyet yürüttüklerini belirterek, "Türk toplumundan yeni Yesevilerin, yeni Mevlanaların, yeni Yunus Emrelerin, yeni Bektaşilerin çıkmasını arzu ediyoruz. Bu, sadece Türkiye'nin değil, tüm Türk ve İslam dünyasının ihtiyacı." değerlendirmesini yaptı.

Son dönemdeki olayların bu ihtiyacın ne kadar büyük olduğunu gösterdiğinin altını çizen Yıldız, "Bizim yapmamız gereken, büyüklerimizin eserlerini yeniden okumamız ve bu eserleri 7'den 70'e tüm toplum kesimlerine ulaştırmamız." dedi.

Ahmet Yesevi Üniversitesi olarak Türkiye'de Ahmet Yesevi ile ilgili yapılan tüm faaliyetleri takip ettiklerini bildiren Yıldız, Yesevi'ye ilişkin kurum ve kuruluşların düzenledikleri tüm faaliyetlere katıldıklarını, kitap, materyal gibi konularda destek verdiklerini anlattı.

- Okullara model kitaplıklar kuruldu

UNESCO Ahmet Yesevi Yılı'na ilişkin pek çok başka faaliyetler de yürüttüklerini dile getiren Yıldız, Yesevi'nin Kazakistan'daki türbesinin kapı mimarisi modelinde "Ahmet Yesevi Kitaplığı" oluşturduklarını anlattı.

Yıldız, kütüphaneye ilişkin bir proje yürüttülerini belirterek, şöyle devam etti:

"Türkiye'de şu ana kadar Hoca Ahmet Yesevi adında 76 ilkokul, ortaokul ve lise bulunuyor. Bütün bu Yesevi adını taşıyan okullara ilişkin bir proje başlattık. Türkiye'deki tüm Ahmet Yesevi ile ilgili kitapları satın aldık ve üniversitemizin yayınları ile birlikte bu okullara bu kitaplığı hediye ettik. Okulların tümünde üniversite akademisyenleri tarafından konferanslar düzenledik."

Yıldız, isteyen okullara da imkanlar doğrultusunda bu model kitaplığı gönderebileceklerini bildirdi.

- Minik sporcuların duygulandıran jesti

Yıldız, Osmaniye'deki Ahmet Yesevi Gençlik Spor Kulübü öğrencileriyle yaşadıkları bir olayı da paylaştı.

Kulübün atletizm dalında derece kazandığını basın yoluyla öğrenmeleri üzerine kulübe mektup gönderdiklerini aktaran Yıldız, "Ahmet Yesevi adını taşıyan bir kulübün bu başarısı, aynı adı taşıdığımız bir üniversite olarak bizi çok gururlandırdı. Yazdığımız mektupta, öğrencileri gurur veren başarılarından dolayı kutladık. Mektubun yanında da üniversitenin Yesevi eserlerinden oluşan bir setini öğrencilere hediye olarak gönderdik." bilgisini aktardı.

Mektubun kulübün Teknik Direktörü Volkan İnçli tarafından çocuklara ulaştırıldığını aktaran Yıldız, İnçli'den teşekkür mektubu aldıklarını belirtti.

Mektup karşısında çok mutlu olduklarını dile getiren Yıldız, "Mektubun yanında gelen bir başka sürpriz de bizi ayrıca mutlu etti. Öğrenciler, kulübün formasına Osmaniye'nin plakası olan 80 rakamı ile adımı yazdırmışlar. Bu duygulu anlar, öğrencilerle kurduğumuz gönül bağının bir göstergesi." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :