Yerel seçim kuralları Resmi Gazete'de! Neler yasak neler serbest?

Yerel seçim kuralları Resmi Gazete'de! Neler yasak neler serbest?

Yüksek Seçim Kurulu'nun Resmi Gazete'de yayımlanan kararıyla, 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimi için seçim propagandasının usul ve esasları netlik kazandı. İşte belirlenen kurallar ve yasaklar!

31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimi için Yüksek Seçim Kurulu'nun belirlediği seçim propagandası usul ve esasları Resmi Gazete'de yayımlandı. İşte belirlenen kuralların detayları:

Toplu Sözlü Propaganda Yasakları

Seçim takvimine göre, 1 Ocak 2024 ile 30 Mart 2024 tarihleri arasında genel yollar, mabetler, kamu hizmeti görülen binalar ve tesisler ile belirlenen meydanlarda toplu sözlü propaganda yapmak yasaktır.

Miting Alanları Belirleniyor

İlçe seçim kurulları tarafından belirlenen miting alanları 9 Mart 2024'e kadar açıklanacak. Siyasi partiler ve bağımsız adaylar, duyurudan itibaren iki gün içinde miting alanlarını belirleyerek ilçe seçim kurullarına iletecekler.

Açık Yerlerde Propaganda Saatleri

Açık yerlerde, güneşin batmasını müteakip ikinci saatin sonundan, güneşin doğmasına kadar olan süre içinde toplu sözlü propaganda yapmak yasaktır. Denetim ve gözetim yetkisi, 21 Mart'tan önce mülki idari amirlerde, 21 Mart saat 23.59'dan 30 Mart saat 18.00'e kadar ise ilçe seçim kurullarında olacak.

Kapalı Yerlerde Propaganda

Kapalı yerlerde yapılan propaganda saat 09.00'dan 23.00'e kadar serbesttir. Seçim bürolarında sesli ve görüntülü propaganda yapılabilecek, ancak malzemelerin 30 Mart saat 18.00'e kadar kaldırılması gerekmektedir.

Basın ve İnternet Propagandası

Siyasi partiler ve bağımsız adaylar yazılı basında ilan ve reklam, internet sitesi üzerinden sözlü, yazılı ve görüntülü propaganda yapabilecek. Ancak vatandaşlara elektronik posta ve telefonla propaganda yasağı vardır. Kamuoyu araştırmalarında siyasi partiler ve adaylar hakkında yayın yapmak yasaktır.

Hoparlörle Propaganda

Açık yerlerde hoparlörle propaganda yapmak 1 Ocak 2024'ten seçim propagandasının sona erdiği 30 Mart saat 18.00'e kadar serbesttir. Siyasi partiler, belediye hoparlöründen bedeli karşılığında faydalanabilir.

El İlanları ve Broşürlerde Yasaklar

Broşür, el ilanları, parti bayrağı gibi malzemelerde Türk bayrağı ve dini ibareler bulunamaz. Siyasi partiler ve adaylar Türkçe dışında başka dilleri kullanabilir.

Adayların Sabit İlan Yerlerinden Yararlanması

Adaylar, belediyelerce belirlenen sabit ilan ve reklam yerlerinden süre, sayı ve ücret eşitliği şartıyla yararlanabilirler.

Makam Araçları Yasak

Bakanlar ve milletvekilleri seçim gezilerinde makam araçlarını kullanamayacak, aynı zamanda memurların seçim gezilerine katılması yasaklanmıştır.

Toplu Taşıma Araçlarında Yasak

Toplu taşıma araçlarında her türlü propaganda yasaktır. İlçe seçim kurulları bu yasakların denetimini gerçekleştirecek.

Bu kurallara uymayanlar hakkında gerekli yasal işlemler uygulanacaktır.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.