Yeni yılda emekli olacak memurlara uyarı: Maaşlara yansımayacak

Yeni yılda emekli olacak memurlara uyarı: Maaşlara yansımayacak

15 Temmuz'da Resmi Gazete'de yayımlanan kararla en düşük memur maaşı 22 bin 17 liraya çıkarıldı, ancak memurlara verilen seyyanen zam emekli aylıklarına yansımayacak.

15 Temmuz'da Resmi Gazete'de yayımlanan bir kararla, en düşük memur maaşı 22 bin 17 liraya çıkarıldı ve emekli aylıklarına yüzde 25 zam yapıldı. Bu artışla birlikte memurlar, toplu sözleşme ve enflasyon farkından kaynaklanan yüzde 17,55'lik zamla birlikte seyyanen 8 bin 77 lira zamlı maaş almaya hak kazandı. Ancak dikkat çeken bir detay, bu seyyanen zammın kök maaşlara yansımayacak olması.

Ocak ayında emekli olmayı planlayan memurlara uyarılarda bulunan Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, "Temmuz ayında bir zam yapılmıştı. Yapılan zammın yüzde 17,55'i oransal zamdı. 8 bin 77 lirası ise seyyanen zamdı. Bu 8 bin 77 liralık seyyanen zammın ocak ayında alacağınız emeklilik maaşına faydası olmayacaktır. Yine 8 bin 77 liralık seyyanen zammın alacağınız emeklilik ikramiyesinde de faydası olmayacaktır" ifadelerine yer verdi.

Karakaş, en düşük memur maaşı olan 22 bin 17 liranın sadece yüzde 17,55'lik oransal zammın kapsadığı 13 bin 940 liranın dikkate alınacağını açıkladı. Ancak seyyanen zammın ocak ayında emekli olacakların maaşlarına ve ikramiyelerine etki etmeyeceğini vurguladı. Bu durum, en düşük memur emeklisi aylığının 9 bin 876 lira olmasına rağmen, aslında bu rakamın 22 bin 17 lira olan emekli maaşından sadece 13 bin 940 liralık kısmı esas alınarak hesaplandığını ortaya koyuyor.

Seyyanen zammın emekli memurların maaşlarına olumsuz etki yapabileceğini belirten Karakaş, "Çalışan memurun aldığı maaşla emekli olduğu anda aldığı maaşın arasındaki farkın yüzde 44'lere kadar düştüğünü" ifade etti. Ayrıca, SGK kanuna bağlı emekli memurlar ile Emekli Sandığına tabii memurlar arasında yüzde 25'lik bir aylık bağlama oranı farkının bulunduğunu da hatırlattı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.