Yeni Delhi'de Diwali Festivali sebebiyle hava kirliliği

Yeni Delhi'de Diwali Festivali sebebiyle hava kirliliği

Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de, Işık Bayramı Diwali Festivali nedeniyle patlatılan havai fişekler hava kirliliğine yol açtı

ANKARA (AA) - Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de hava kalitesi seviyesinin, Işık Bayramı Diwali Festivali sebebiyle şehir genelinde patlatılan havai fişekler ve yakılan kutlama ateşleri sonrası "çok düşük" olarak belirlendiği bildirildi.

Hint haber ajansı Press Trust of India'da (PTI) yer alan haberde, Hava Kalitesi ve Hava Tahmini ve Araştırması Sistemi'ne (SAFAR) göre, başkentteki 37 hava kalitesi izleme istasyonunun 25'i, hava göstergelerini çok düşük ve ötesinde kaydetti.

Elverişsiz hava koşulları ve çevre eyaletlerde yakılan anızlara, Diwali Festivali sebebiyle patlatılan havai fişekler ve yakılan kutlama ateşleri eklenince, şehirdeki hava kalitesinin çok düşük olduğu vurgulandı. Gaziabad, Vezirpur ve Noyda bölgelerinde hava kirliliğinin çok yüksek seviyelere çıktığı aktarıldı.

Hindistan Yüksek Mahkemesi, 2018'de, yüksek düzeyde kirliliğe sebep olan havai fişeklerin yasaklanmasını, daha az kirliliğe neden olan yeşil havai fişeklerin üretilip satılmasını istemişti. Fakat sınırlı stok, az çeşitlilik ve yüksek fiyatlar sebebiyle bu tür havai fişeklerin ülkede ilgi görmediği belirtiliyor.

Dünya Sağlık Örgütünün geçen yıl yayımladığı verilere göre, dünyada hava kirliliğinin en fazla olduğu 10 şehir Hindistan'da bulunuyor.

Hindistan'da bu sene 25 Ekim'de başlayan ve yılın en önemli festivallerinden biri kabul edilen Diwali, hasat mevsiminin sona ermesini simgeliyor. Kötülüğe karşı iyiliğin ve karanlığa karşı ışığın zaferinin kutlandığı festival, 5 gün sürüyor. Işık Bayramı boyunca yoğun olarak yakılan ateşler ve patlatılan havai fişekler hava kirliliğinin artmasına yol açıyor.



Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :