Yeni Çıkan Kitaplar

Yeni Çıkan Kitaplar

Konya’da yayıncılık yapan resmi kurum ve özel yayınevleri 2007 Mevlana Yılı’yla ilgili kitap yayınlamayı sürdürüyor. Diğer alanlarla ilgili kitaplar da yayınlanmaya devam ediyor.

Sevakıb-ı Menakıb


Rumi yayınlarının 2007 Mevlana Yılı münasebetiyle bastığı Sevakıb-ı Menakıb Hazret-i Mevlana’dan seçilmiş menkıbelerden oluşuyor. Ahmet Eflaki’nin hazırladığı Menakıb’ul Arifin’den menkıbeleri Abdülvehhab b. Celaleddin Muhammed Hemedani tarafından seçilerek incelenmiş ve Farsça basılmış. Mahmud Dede tarafından Türkçe’ye çevrilerek 1589’da edebiyatın ve minyatürün efendisi olarak bilinen III: Murad’a sunulmuş. Kitabı günümüz kültür dünyasına kazandıran ise Bekir Şahin. Proje editörlüğünü Harun Yıldız üstlenmiş. Kitap Mevlana’nın seçme menkıbelerinin minyatürler eşliğinde aktarılmasından mürettep.


Düşünce ve Sanatta Mevlana


Yaklaşık bin 200 sayfadan mürettep Düşünce ve Sanatta Mevlana kitabı ise “Uluslar arası Düşünce ve Sanatta Mevlana Sempozyumu” bildirilerinden oluşuyor. Kitap, konu hakkında yerli ve yabancı birçok araştırmacının sempozyuma sundukları tebliğlerin derlenmesiyle vücuda gelmiş. Eserin basımını ise Selçuklu Belediyesi ile Rumi yayınları üstlenmiş.


Minyatürlerle Anadolu Halk Oyunları


Selçuklu Belediyesi’nin 2007 Mevlana Yılı anısına bastığı kitaplardan biri de Ülker Eyke’ye ait Minyatürlerle Halk Oyunları adlı kitap. Kitapta Türkiye’nin dört bir yanındaki halk oyunları minyatürler eşliğinde anlatılmış.


Altay Şamanlığına Ait Materyaller


Son zamanlarda İslam öncesi Türkler’in diniyle ilgili yoğunlaşan araştırmalara mehaz teşkil eden bir kitap Rus etnolog A.V. Anohin’in “Altay Şamanlığına Ait Materyaller” adlı kitabı. Anohin, Altaylardaki burhanizmin köklerini, Altay şamanizmini ve Altay düğün adetlerini incelemiş ve şaman davullarındaki sembolizmi araştırmış. Anohin’in derlediği malzemeler bu açıdan Altay ve Sibirya Türk halklarının folkloru, etnografyası ve dini inançları için epey önemli. Murat Güzel-Memleket