"Yeni Anayasa Yeni Türkiye" konferansı

"Yeni Anayasa Yeni Türkiye" konferansı

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Şentop:- "Hükümeti, Meclis içi dengelere bağlı olmaktan çıkartmış oluyoruz. Doğrudan milletin oyuyla ve sandıktan çıkan bir hükümete dönüştürmüş oluyoruz"

EDİRNE (AA) - TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, "Hükümeti, Meclis içi dengelere bağlı olmaktan çıkartmış oluyoruz. Doğrudan milletin oyuyla ve sandıktan çıkan bir hükümete dönüştürmüş oluyoruz." dedi.

Şentop, Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Yeni Anayasa Yeni Türkiye" konferansında yaptığı konuşmada, bugünkü anayasanın sürücü kurslarındaki araçlara benzediğini söyledi.

Sürücü kurslarındaki aracı, hem sürücü adayının, hem de sağda oturan kişinin kullanabildiğini dile getiren Şentop, yeni anayasayla aracı tek kişinin kullanabileceğini, sağdaki müdahale kısmının da ortadan kalkacağını ifade etti.

"Araçta sağ tarafta oturan adamın uzaktan kumandasıyla hükümetleri düşürebilir, hükümetleri kurdurabilirsiniz" diyen Şentop, şunları kaydetti:

"Sağ taraftaki mekanizmayı nasıl söküyoruz? Hükümetleri, Meclisteki dengelere bağlı olmaktan çıkarıyoruz. Doğrudan millet seçsin. Hükümeti meclis içi dengelere bağlı olmaktan çıkartmış oluyoruz. Doğrudan milletin oyuyla ve sandıktan çıkan bir hükümete dönüştürmüş oluyoruz. Böylece sağ taraftakinin müdahalesi imkansız hale geliyor."

- "Milli iradenin gücü ve hakimiyeti ortaya konuldu"

Şentop, Avrupa'daki birçok ülkenin anayasasının İkinci Dünya Savaşı zihniyeti ile hazırlandığını dile getirdi.

O dönemde yeni kurulan dünya düzenini rahatsız etmeyecek anayasaların oluşturulduğunu aktaran Şentop, "Seçim olsun, hükümetler değişsin, çok fazla siyasi partiler olsun, hükümetler serbest seçimle oluşsun ama hükümetler temel politikaları değiştiremesin. Bu hedeflenmiş. Bugüne kadar da çeşitli şekillerde devam etmiş. 2002'den itibaren yavaş yavaş, adım adım fiilen siyasetin gücü ve milletimizin desteğiyle bu sistemi, vesayetçiyi tasfiye etmek suretiyle işlemez hale getirdik. Milli iradenin gücü ve hakimiyeti ortaya konuldu. Ama bu yeterli değil. Sağdaki mekanizmaların sökülmesi suretiyle bir anayasal temele kavuşturulması gerekiyor, aksi halde sağ tarafa oturmaya heveslenenler oluyor. 15 Temmuz'da yaşadığımız hadise de bunun bir örneğidir."

Şentop, "başkan" kelimesinin ise Türkiye'ye uygun bir kelime olduğunu, ülkedeki birçok insanın dernek ya da bir yönetim kurulunda başkanlık yaptığını kaydetti.

Mustafa Şentop, Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü'den bu yana ülkede çeşitli cumhurbaşkanlarının da partili olduğunu, dünyada başkanlık sistemi uygulanan ülkelerde başkanın partili olduğunu dile getirdi.

Konuşmasının ardından Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Şentop'a üzerinde tuğra olan tablo hediye etti.

Bu sırada, bir vatandaş kürsünün yakınına gelerek Şentop'a "18 yaşında milletvekili seçilme" konusuyla ilgili bir soru yöneltti.

Şentop da 18-25 yaş arası milletvekilli sayısının dünyadaki oranlara göre uygulanacağını ifade etti. Bu yaşta seçilecek milletvekilinin belli bir yaş grubunu temsil edeceğini aktaran Şentop, "2006'da seçilme yaşını 30'dan 25'e biz indirmişiz. Başkası değil. Bununla ilgili bir adım atmışız." dedi.

"Cumhurbaşkanımızdan sonra herhangi birisi gelecek, 5 sene bu ülkenin cumhurbaşkanı olabilecek. Bununla ilgili ne söylemek istersiniz. Cumhurbaşkanımız bundan sonra tarafsız olabilecek mi?" sorusu üzerine Şentop, "Ahmet Necdet Sezer'in tarafsız olduğu kadar olmuştur. Sizin dediğiniz gibi tırnak içinde iyi bir örnek var mı? Atatürk, Cumhuriyet Halk Partisi'nin genel başkanı, İnönü parti genel başkanı. Fransa cumhurbaşkanı da partili." diye konuştu.

Şentop, konferansın ardından Edirne Ticaret ve Sanayi Odası ile Edirne Barosunu da ziyaret etti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :