"Yeni Anayasa ve Hükümet Sistemi"

"Yeni Anayasa ve Hükümet Sistemi"

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Şentop: - "Yeni anayasa yapılmasa bile vesayetçi yapıların tasfiyesi için hükümet sistemi değişikliği gereklidir. Türkiye için ideal sistem, başkanlık sistemidir. Darbeleri ve kirli oyunları durdurmanın yolu, hızlı karar alm

İSTANBUL (AA) - TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, "Yeni anayasa yapılmasa bile vesayetçi yapıların tasfiyesi için hükümet sistemi değişikliği gereklidir. Türkiye için ideal sistem, başkanlık sistemidir. Darbeleri ve kirli oyunları durdurmanın yolu, hızlı karar alma mekanizmasının olduğu başkanlık sistemidir." dedi.

AK Parti İstanbul İl Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Şentop, AK Parti İstanbul Sürekli Eğitim Merkezince (AKSEM) düzenlenen etkinlikte, "Yeni Anayasa ve Hükümet Sistemi" üzerine konuştu.

Değişen ve dönüşen yeni dünya düzenine ayak uydurmak için yenilikler yapmak gerektiğini belirten Şentop, 1. Dünya Savaşı sonrası Osmanlı coğrafyasında, emperyal güçlerin çizdiği haritalar üzerinde yeni sancılar yaşandığını, yönetimlerin, sistemlerin ve rejimlerin değiştiğini anlattı.

Dünyanın bu yeni düzeninde yer alabilmek için birtakım dönüşümlerin yapılmasının önemine işaret eden Şentop, böyle bir konjonktürde yeni anayasanın tartışıldığını belirtti. Şentop, Anayasa'nın bugüne kadar 121 maddesinde değişiklik yapıldığını ifade ederek, TBMM'ye sunulan teklifin, Anayasa'nın 47 maddesini etkileyen, 21 maddelik değişiklik içerdiğini hatırlattı.

Mustafa Şentop, anayasalara 2. Dünya Savaşı'ndan sonra farklı bir siyasi anlam yüklendiğini dile getirerek, şu bilgileri verdi:

"Serbest seçim ile kazananlar ülkeyi yöneteceklerdi. Demokrasi olacaktı ama ülkeyi onların deyimiyle 'bizim çocuklar' yönetecekti. Seçimi milletin çocukları kazanınca müdahaleler oldu. Bunu Arap baharında gördük ve ülkemizde de yaşadık. Bunu sağlamak için ülkelerin anayasalarına müdahale etmişler. 2. Dünya Savaşı'nın galipleri, mağlupların anayasalarını yapmıştır. Bunu İtalya, Japonya ve Almanya'da görüyoruz. Hala bu anayasalar yürürlüktedir. Türkiye, 27 Mayıs 1960 darbesiyle kendini bu mağlup devletler statüsüne sokmuştur. Ne yazık ki kendi askerleri ve bürokratları eliyle bu yapılmıştır. 1961 Anayasası Türkiye'yi yeni kurulan uluslararası düzenin kontrolünde tutmak için yapılmıştır. Olur da bir aksilik olur diye siyasi iktidar kontrol altında tutulmuştur vesayetçilerin eliyle. Asli iktidar bürokratik güçler haline getirilmiştir."

- "Değişikliklerle Türkiye, istikrara kavuşacaktır"

Anayasa değişikliği teklifine de değinen Şentop, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Yeni anayasa yapılmasa bile vesayetçi yapıların tasfiyesi için hükümet sistemi değişikliği gereklidir. Bu Türkiye'de 50 yıldır tartışılan bir konudur. Türkiye için ideal sistem, başkanlık sistemidir. Darbeleri ve kirli oyunları durdurmanın yolu, hızlı karar alma mekanizmasının olduğu başkanlık sistemidir. Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesiyle Türkiye, esasında yarı başkanlık sitemine geçmiştir. 1982 Anayasası'ndaki bazı maddeler çift başlılığa neden oluyor. Yeni yapılacak değişiklerle Türkiye, istikrara kavuşacaktır. Sistem bunu garantiliyor. Parlamenter sistem yüzünden 1983'ten bu yana 33 yılda, 21 kez hükümet değişmiştir. Ortalama 1,5 yılda bir hükümet değişmiştir. Başkanlık sistemi olsaydı, 7 kez değişecekti. Parlamenter sistem, vesayetçilere kolaylık sağlıyor. Tüm bu aksaklıklar referandumla tarih olacaktır. Milletimizin 2023 hedeflerine doğru yürüyüşü sürecektir."

- "Mazlumların ve mağdurların umudu Türkiye'dir"

AK Parti İstanbul İl Başkanı Selim Temurci de Halep'te yaşanan insanlık dramına ve İstanbul'daki terör saldırısına değinerek, "Bizler sadece siyaset yapmıyoruz. Bir davanın savunucularıyız. Bizimle bugün mücadele edenler, bu davanın geçmişteki savunucularıyla da aynı savaşı verdiler. Rabbim zalimlere karşı bu milletin başını hiçbir zaman önüne eğdirmesin." ifadesini kullandı.

Mazlumların ve mağdurların umudunun Türkiye olduğunu vurgulayan Temurci, Türkiye'yi "tarihten aldığı şanlı mazisi, güçlü medeniyet anlayışı, vizyonu ve imparatorluk bakiyesiyle bu coğrafyanın hayat damarı" olarak tanımladı.

Temurci, şunları kaydetti:

"Bizler inşallah mazlum coğrafyalardaki kardeşlerimizin de duasıyla bu mücadeleden zaferle çıkacağız. Kirli oyunlarını başlarına geçireceğiz. Birileri Türkiye'nin bölgede yeniden ayağa kalkmasını istemiyor. Nihayetinde milletin geleceğini ve istikrarını oylayacağımız bir referanduma gidiyoruz. İstanbul olarak sorumluluğumuz büyük. Bizler tüm teşkilat mensuplarımızla herkesi ve her kesimi bilgilendirmeliyiz. Türkiye'de AK Parti ve Recep Tayyip Erdoğan oylanacak. İnşallah milletimiz için, Türkiye'nin geleceği için referandumu zaferle taçlandıracağız."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :