Yemen'in güneyindeki krizin çözümünde "siyasi ve askeri" düzenlemeler öne çıkıyor

Yemen'in güneyindeki krizin çözümünde "siyasi ve askeri" düzenlemeler öne çıkıyor

Yemen hükümeti ile BAE destekli Güney Geçiş Konseyi arasındaki krizi çözmek amacıyla hazırlanan anlaşma, devlet kurumlarını aktifleştirme ve askeri güçlerin Savunma Bakanlığı bünyesine alınması gibi maddeler içeriyor - Anlaşma ayrıca imzalar atıldıktan so

ADEN (AA) - Yemen hükümeti ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) destekli Güney Geçiş Konseyi arasındaki krizi çözmek amacıyla hazırlanan anlaşmanın, devlet kurumlarını aktifleştirme ve askeri güçlerin Savunma Bakanlığı bünyesine alınması gibi önemli maddeler içerdiği belirtiliyor.

AA muhabirinin hükümet kaynaklarından aldığı bilgiye göre, Yemen hükümeti ile BAE destekli Güney Geçiş Konseyi arasındaki krizi çözmek amacıyla hazırlanan anlaşma Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da yarın imzalanacak.

- Kabinenin yarısı güneylilere verilecek

Anlaşma, imzalar atıldıktan sonra en geç 45 gün içinde teknokrat hükümet kurulması, 24 bakanlıktan 12'sinin güneylilere verilmesi, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin 15 gün içinde Aden'e bir Emniyet Müdürü, 30 gün içinde de Ebyen ile Dali kentlerine birer vali atamasını öngörüyor.

Hükümetin anlaşmadan sonra bir hafta içinde kendi kontrolündeki illerde devlet dairelerini aktifleştirmesi ve maaşların ödenmesi için Aden'de çalışmalara başlaması da anlaşmanın maddeleri arasında yer alıyor.

Anlaşmada, Yemen halkı arasında mezhepsel, bölgesel ayrımcılık yapılmaması, Husiler, El-Kaide ve DEAŞ'a karşı mücadele edilmesi, Güney Geçiş Konseyinin siyasi çözüm konusunda istişarelerde bulunacak hükümet heyetine katılması gibi maddeler bulunuyor.

- Güneye gelen askeri birlikler karargahlarına dönecek

Askeri alanda ise anlaşma; ağustos ayından itibaren Aden, Ebyen ve Lahic'e gelen askeri birliklerin 15 gün içinde kendi karargahlarına dönmesini, Aden'deki ağır silahların toplanarak uluslararası koalisyonun gözetimine verilmesini kapsıyor.

Bununla birlikte, 30 gün içinde devlet binalarını koruyanlar hariç tüm askerlerin Aden dışındaki karargahlara gitmesi ve tüm askeri birliklerin Savunma Bakanlığı bünyesinde birleştirilmesi gibi maddelerin de anlaşmada olduğu ifade ediliyor.

- Güneydeki olaylar

Yemen hükümeti, daha önce birçok kez ayrılıkçı örgütle resmi görüşme yapmadığını ve taraflar arasında herhangi bir uzlaşı öncesinde Konseyin kontrolündeki bölgelerden çıkması gerektiğini bildirmişti.

BAE tarafından desteklenen Güney Geçiş Konseyine bağlı Hizam Emni birlikleri, 10 Ağustos'ta geçici başkent Aden'de, daha sonra da Ebyen ve Şebve'de kontrolü ele almıştı.

Bölgedeki çatışmalar sonucunda hükümet güçleri, söz konusu kentleri yeniden ele geçirmiş ancak BAE'nin hava saldırılarının ardından Aden ile Ebyen'in merkez ilçesi Zencibar tekrar Güney Geçiş Konseyine bağlı güçlerin denetimine girmişti.

BAE'nin desteklediği ayrılıkçı Güney Geçiş Konseyinin geçici başkent Aden'i ve çevre vilayetleri ele geçirmesinin ardından Suudi Arabistan konseye ve hükümete diyalog çağrıları yapmıştı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :