Yemen'deki olaylar

Yemen'deki olaylar

Ülkede 12 sağlık kuruluşunda hizmet veren Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü, hava saldırıları nedeniyle bunlardan 6'sında çalışanlarını tahliye etme kararı aldı- Örgütün açıklamasından:- "Koalisyonun, 'yanlışlıkla vuruldu' açıklaması, Sınır Tanımayan Dokto

MARİB (AA) - Yemen'deki hava saldırıları nedeniyle ülkenin kuzeyinde bulunan 6 hastanede Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütüne bağlı çalışanların tahliye edileceği bildirildi.

Örgütün sosyal paylaşım sitesi Facebook hesabında yayınlanan yazılı açıklamada, Hacce ilinde idaresini üstlendikleri Abes Hastanesi'ne düzenlenen hava saldırılarının ardından Sada ve Hacce'de destek verdikleri hastanelerdeki ekiplerini tahliye etme kararı aldıkları belirtildi.

Ekipleri tahliye edilecek hastanelerin, Sada'daki Haydan, Razeh, Yesnim ve El-Cumhuri ile Hacce'deki Abes ve El-Cumhuri olduğu duyurulan açıklamada, olayların başladığı tarihten bu yana örgütün destek verdiği kuruluşlar arasında Abes'e yapılan saldırının dördüncü ve en şiddetlisi olduğu kaydedildi.

Örgüt doktorlarının çabalarına rağmen hava saldırılarının sürdüğü hatırlatılan açıklamada, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon yetkililerinin uluslararası insan hakları sözleşmelerine saygı duydukları şeklinde birçok kez açıklama yaptığı ancak son saldırının, güç kullanımını kontrol edemediği ya da hastalarla dolu hastaneleri vurmaktan kaçınamadığı yönünde bir kanaat oluşturduğu ifade edildi.

- Koalisyonun açıklamasına tepki

"Koalisyonun, 'yanlışlıkla vuruldu' açıklaması, Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütünü tatmin etmiyor ve güven vermiyor." ifadesi kullanılan açıklamada, hava saldırılarının şiddetinin göz önüne alındığı, koalisyonun bu tür saldırılardan kaçınacağına dair güvenlerinin kırıldığı ve Sada ile Hacce illerindeki hastanelerin hasta ve çalışanlar için güvenli olmadığı vurgulandı.

Ekiplerin tahliyesinin hastalar ve güvensiz bir ortamda çalışmaya devam edecek Sağlık Bakanlığına bağlı Yemenli doktorlara etkisi nedeniyle derin üzüntü duyulduğu bildirilen açıklamada, ülkede savaşan tüm taraflar eleştirildi.

Abes Hastanesi'ne 15 Ağustos'ta düzenlenen hava saldırısında aralarında örgüt bünyesinde çalışan İspanyalı bir doktorun da bulunduğu 19 kişi hayatını kaybetmiş, 24 kişi yaralanmıştı.

Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü çalışanları, Yemen'de 11 hastane ve bir sağlık merkezinde hizmet veriyor. Örgüt, Aden, Dali, Taiz, Sada, Amran, Hacce, İbb ve Sana'daki 18 hastaneye destekte bulunuyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :