Yemen'deki olaylar

Yemen'deki olaylar

Yemen Başbakanı Bin Dağr:- "Yemen, iki tarihi seçimle karşı karşıya. Ya federal bir oluşum içinde birlik olur ya da ülkemizi ve halkımızı kaos ve parçalanmışlık haline terk ederiz. Üçüncü bir seçenek yok"

MARİB (AA) - Yemen Başbakanı Ahmed bin Dağr, ülkenin "federal bir sistem ya da kaos ve parçalanmışlık" arasında bir tercih yapması gerektiğini belirtti.

Yemen resmi haber ajansı SABA'nın haberine göre, Bin Dağr, Yemen'in "Birlik Bayramı" kutlamaları münasebetiyle Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da düzenlediği basın toplantısında, Ulusal Diyalog Konferansı'nda alınan altı eyaletten oluşan bir federal yapı oluşturulması kararına işaret ederek, "Cumhuriyet ya da birlik olmaksızın zafer olmaz. Ülkemizi zayi edersek düşüncesizce yapılan davranışların, açgözlüğün ve kinin bedelini hepimiz ödeyeceğiz. Elimizde, sorunların çözümü için nihayetinde kazanan ya da kaybedenin olmayacağı gerçek bir fırsat var." dedi.

Bin Dağr, "Yemen, iki tarihi seçimle karşı karşıya. Ya federal bir oluşum içinde birlik olur ya da ülkemizi ve halkımızı kaos ve parçalanmışlık haline terk ederiz. Üçüncü bir seçenek yok." ifadesini kullandı.

Kuveyt'teki Yemen müzakerelerine ilişkin değerlendirmede de bulunan Bin Dağr, müzakerelerin mutlaka birlik, barış ve istikrarla sonuçlanması gerektiğini belirterek, bunun ancak Birleşmiş Milletler'in (BM) 2216 sayılı kararı, körfez ülkelerin girişimi ve Ulusal Diyalog Konferansında alınan kararlara uyularak gerçekleşebileceğini söyledi.

Devletin anayasal hakkı gereği silahların tesliminin zorunlu olduğunu vurgulayan Bin Dağr, Husilerin silahları teslim etmeden ve kentlerden çekilmeden önce birlik hükümeti kurulması taleplerine yanıt olarak, "Silah bırakmadan birlik hükümeti kurmak isteyenler, Yemen halkını köleleştirmek ve iradesini çalmak istiyorlar." değerlendirmesinde bulundu.

Ülkedeki ekonomik çöküşe de dikkati çeken Bin Dağr, Husilerin, ülkenin toplam nakit rezervi sayılacak 3 milyar dolar parayı, devleti ve yönetimi ele geçirmek, cumhuriyete darbe indirmek ve savaşmak için harcadığını ifade etti.

Bin Dağr, "Husiler mali yönetim sistemini bozdu, daha fazla banknot basmak için düzen kurdu. Riyalin değeri, dolar ve diğer para birimleri karşısında sert bir şekilde düştü. Bu durum, fiyat pahalılığını ve ekonomik kaosu beraberinde getirdi." dedi.

Yemen hükümetini temsil eden heyetin başkanı Abdulmelik el-Mihlafi, ülkesinin Kuveyt Büyükelçiliğinde dün düzenlediği basın toplantısında, Husiler ve Salih yanlılarının, müzakerelerde yetkilerin kaynağına dair, "Husilerin şehirlerden çekilmesi ve silahlarını teslim etmesini öngören Birleşmiş Milletler (BM) 2216 sayılı karara, Körfez ülkelerinin girişimi ve uygulama mekanizmaları ile Ulusal Diyalog Kongresi'nden çıkan kararlara uyulması, güven oluşturmak amacıyla tutukluların serbest bırakılması, başta Taiz olmak üzere kentlere uygulanan ablukanın kaldırılması, Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin meşruiyetinin tartışılmaması" konularını yazılı olarak kabul edinceye kadar müzakerelere katılımı askıya aldıklarını duyurmuştu.

Yemen'de çatışan taraflar, BM'nin çağrısı üzerine iyi niyet göstergesi olarak 11 Nisan'da ateşkesi yürürlüğe sokmuş, 21 Nisan'da da Kuveyt'te barış müzakerelerine başlamıştı. Müzakereler kapsamında kurulan Esirler ve Tutuklular Komitesinin de içinde olduğu insani, siyasi ve güvenlik alanlarında kurulan komisyonların toplantısı ise 14 Mayıs'ta başlamıştı.

Yemenliler, Güney Yemen ile Kuzey Yemen'in 22 Mayıs 1990'da birleşerek Yemen Cumhuriyeti adını aldığı günü her yıl "Birlik Bayramı" adı altında kutluyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler