Yemen'deki olaylar

Yemen'deki olaylar

Yemen Başbakanı Dağr:- "Hükümetimiz, ateşkesin sağlanması ve Husilerle yapılacak Kuveyt müzakerelerinin başarılı olmasını istiyor"

SANA (AA) - Yemen Başbakanı Ahmed bin Dağr, bugün yürürlüğe girmesi beklenen ateşkes kararının uygulanmasını istediklerini söyledi.

Yemen Haber Ajansı SABA'nın haberine göre, Dağr, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'daki geçici ikametgahında Türkiye'nin Sana Büyükelçisi Fazlı Çorman'ı kabul etti. Dağr, "Hükümetimiz, ateşkesin sağlanması ve Husilerle yapılacak Kuveyt müzakerelerinin başarılı olmasını istiyor" dedi.

Türk büyükelçisinin Yemen'deki görev süresi boyunca sunduğu hizmetleri ve Türkiye'nin her alanda Yemen'e verdiği desteği takdir ettiklerini belirten Dağr, Türkiye'nin, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin son ziyaretinin akabinde Yemen'e 100 milyon dolar yardımda bulunduğunu ve 2 sahra hastanesi inşasını üstlendiğini kaydetti.

Çorman ise görüşmede, Türkiye'nin her zaman Yemen'in yanında olduğunu ve ülkenin toprak bütünlüğü, güvenlik ve istikrarının muhafaza edilmesini istediklerini vurguladı.

Yemen Cumhurbaşkanı Hadi, geçen şubat ayında resmi temaslarda bulunmak üzere Türkiye'yi ziyaret etmişti.

Birleşmiş Milletler (BM), 18 Nisan'da Kuveyt'te yapılması planlanan müzakereler öncesi taraflara iyi niyet göstergesi olarak ateşkes çağrısı yapmıştı. Ateşkesin ilerleyen saatlerde yürürlüğe girmesi bekleniyor.

BM Yemen Özel Temsilcisi İsmail Veled Şeyh Ahmed, daha önce yaptığı açıklamada, müzakerelerin, geri çekilme, silahların teslimi, güvenlik düzenlemeleri, siyasi çözüm ile mahkum ve tutukluların serbest bırakılması için bir komite kurulmasıyla birlikte 5 konu üzerinde yürütüleceğini bildirmişti.

Yemen'de müzakerelerin yeniden başlaması ve çatışmaların durması konusunda tarafların anlaştığını belirten Veled Şeyh Ahmed, BM Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, ülke genelinde çatışmaların durması kararının 10 Nisan gece yarısı itibarıyla başlayacağını, 18 Nisan'da da tarafların katılımıyla Kuveyt'te müzakerelerin yeniden başlayacağını açıklamıştı.

Yemenli taraflar arasındaki müzakerelerin birinci ve ikinci turu BM gözetiminde İsviçre'de gerçekleşmiş ancak anlaşma sağlanamamıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler