Yemen'deki olaylar

Yemen'deki olaylar

Ülkedeki siyasi partiler, ayrılıkçı Güney Hareketi'nin meşru hükümete karşı tansiyonu yükseltme eylemlerine tepki gösterdi

ADEN (AA) - Yemen'deki siyasi partiler, ayrılıkçı Güney Hareketi tarafından kurulan Siyasi Geçiş Konseyi'nin (SGK) meşru hükümete karşı tansiyonu yükseltmesine tepki gösterdi.

Genel Halk Kongresi Partisi, Islah Partisi, Barışçıl Güney Hareketi, İttihatçı Halk Nasıri Örgütü, Adalet ve İnşa Partisi, Yemen Reşad Birliği, Barışçıl Değişim Nahda Hareketi, Ulusal Dayanışma Partisi ve Halk Güçleri Birliği Partisi tarafından yapılan ortak yazılı açıklamada, geçici başkent konumundaki Aden kentinde meşru yönetim güçleri ile çatışmaya giren SGK'ye bağlı militanlara tepki gösterildi.

Yemen resmi haber ajansı SABA'da yayımlanan açıklamada, "Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi liderliğindeki meşru yönetime karşı darbe yapmanın yanı sıra ulusal ve bölgesel ittifakları baltalayacak çağrıların kabul edilemez" olduğu belirtildi.

Açıklamada, 21 Ocak'ta SGK'nin olağanüstü hal ilan etmenin yanı sıra devletin askeri ve emniyet kurumlarına paralel kurumlar oluşturma çağrısı yaptığına işaret edilerek, bunun "tansiyonun yükselmesine ve olayların çıkmasına" yol açtığı kaydedildi.

Aden'de son günlerde yaşanan olayların, başkent Sana'yı işgal eden darbeci güçlerden başka kimseye hizmet etmediğine dikkat çekilen açıklamada, söz konusu gelişmelerin meşru yönetimi destekleyen Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin çabalarını "boşa çıkardığı" ve "İran'ın bölgedeki projelerine hizmet ettiği" ifade edildi.

Hükümetin, Aden'deki çatışmaların son bulması için acil ateşkes çağrısında bulunma yönündeki tavrının takdir edildiği açıklamada, koalisyon güçlerine, Hadi yönetiminin devlet kurumlarını güçlendirmesi ve buna karşı engelleri bertaraf etmesi için destek vermesi çağrısında bulunuldu.

Aden'de dün yaşanan şiddetli çatışmalarda ayrılıkçı SGK'ye bağlı milislerin hükümet binasını ele geçirdiği ileri sürülmüştü. Çatışmalarda 12 kişinin öldüğü, 132 kişinin yaralandığı bildirilmişti.

Hükümet güçleri Aden kentinin kuzey ve doğu bölgelerini kontrolü altında tutarken, SGK'ye bağlı milislerin Kalteks bölgesi ile Hurmekser'in bir kısmını elinde bulundurduğu kaydediliyor.

Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın yaşandığı Yemen'de meşru yönetime darbe yapan Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde tutuyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten bu yana Yemen Hükümeti'ne destek veriyor.

Yemen'in kuzeyi, Osmanlı Devleti'nden ayrılarak 1 Kasım 1918'de bağımsızlığını kazanmış, güneyi ise 30 Kasım 1967'ye kadar İngiliz sömürgesi altında kalmıştı. Kuzeydeki Yemen Arap Cumhuriyeti ile güneydeki Yemen Halk Cumhuriyeti, 1990'da "Yemen Cumhuriyeti" adı altında birleşmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :