Yemen'deki olaylar

Yemen'deki olaylar

Yemen İnsan Hakları Bakanı Asker:"Başkent Sana'da son 4 günde yaşanan olaylarla ilgili ilk bilgiler, Husilerin GHK yöneticileri ve askerlerden binden fazla kişiyi öldürdüğü, yüzlercesini yaraladığına işaret ediyor"

MARİB (AA) - Yemen'in başkenti Sana'da son günlerde yaşanan olaylarda binden fazla kişinin Husiler tarafından öldürüldüğü bildirildi.

Yemen İnsan Hakları Bakanı Muhammed Asker, ülkenin resmi haber ajansı SABA'ya yaptığı açıklamada, "Başkent Sana'da son 4 günde yaşanan olaylarla ilgili ilk bilgiler, Husilerin Genel Halk Kongresi (GHK) yöneticileri ve askerlerden binden fazla kişiyi öldürdüğü, yüzlercesini yaraladığına işaret ediyor. Hastanelerden kaçırılan çok sayıdaki kişiden haber alınamıyor." dedi.

Bölgesel ve uluslararası örgütleri, "Husilerin işlediği suçlarla ilgili belgeleri yaymaya ve barbarca eylemlerinin engellenmesi için çalışmaya" davet eden Asker, "Terörist Husiler, ülkenin genelinde ve özellikle de başkent Sana'da öldürme ve hukuk dışı idamlar yoluyla işlediği suçları sürdürüyor. İnsan hakları ve uluslararası hukukun ihlal edildiği Sana, korku dolu bir kente dönüşmüş durumda." diye konuştu.

Yemenli Bakan Asker, Husilerin daha önce benzeri görülmemiş şekilde göstericileri katletme ve kadınları tutuklamaktan geri durmadığına dikkati çekerken, "İnsan Hakları Bakanlığı olarak bu cani militanların işledikleri suçları endişeyle izliyoruz. İşlenen bu suçlar cezasız kalmayacak, bunların hesap verme günü yakındır." ifadelerini kullandı.

Eski Yemen Cumhurbaşkanı Salih, pazartesi günü başkent Sana'dan güneydeki Senhan ilçesine giderken yolda Husiler tarafından pusuya düşürülerek öldürülmüştü.

Husilerin dün başkent Sana'nın güneyindeki Sebin Meydanı'nda, öldürülen eski Cumhurbaşkanı Salih'in cenazesinin teslim edilmesi için gösteri yapan kadınlara saldırdığı bildirilmişti.

Yemen'de 2014'ten bu yana meşru yönetim güçlerine karşı ortak silahlı eylemler düzenleyen Husiler ile Salih yanlıları arasında bir süredir anlaşmazlık yaşanıyordu. Taraflar arasındaki çatışmalar cumartesi sabahı Sana'da yeniden alevlenmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :