Yemen'deki olaylar

Yemen'deki olaylar

ABD'nin Sana Büyükelçisi Tauler:- "(BM Yemen Özel Temsilcisi Şeyh Ahmed'in Hudeyde vilayetinden çekilmeleri önerisiyle ilgili) Şeyh Ahmed'in önerisini ciddiyetle destekliyor ve bu yönde gelen destekleri de memnuniyetle karşılıyoruz"

SANA (AA) - ABD'nin Sana Büyükelçisi Matthew Tauler, Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild eş-Şeyh Ahmed'in Hudeyde vilayetiyle ilgili sunduğu çözüm önerisinin ülkesi tarafından desteklendiğini belirterek, Husilerin siyasi çözümü engellediğini söyledi.

Tauler, Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde düzenlediği basın toplantısında, devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in partisi olan Genel Halk Kongresi'nin (GPC), BM Yemen Özel Temsilcisi Şeyh Ahmed'in Hudeyde vilayetinden çekilmeleri önerisine dolaylı onay verdiğini ancak Husilerin bunu engellediğini belirtti.

"Şeyh Ahmed'in önerisini ciddiyetle destekliyor ve bu yönde gelen destekleri memnuniyetle karşılıyoruz." diyen Tauler, ülkenin batısında Husiler ve Salih yanlıları tarafından ele geçirilen Hudeyde kentinde çatışmaların en aza indirilmesi için taraflara çağrıda bulundu.

Ülkesinin Yemen krizinin çözümüne ilişkin öncü rol oynadığına işaret eden Tauler, Yemen'in, ABD'nin bölgedeki dış politikasında öncelikli konulardan biri olduğuna dikkati çekti.

Silahlar hükümet güçlerinin elinde toplanmadığı sürece krizin çözüme kavuşmasının mümkün olmadığına vurgu yapan Tauler, krizin çözümü için farklı Arap ülkelerinin başkentlerinde Yemenli şahsiyetlerle bir araya geldiğini, şartların elverişli olması halinde meşru hükümet yetkilileri ve Husilerle görüşmek üzere Yemen'e de gidebileceğini söyledi.

Yemen'de krizin uzun sürmesinin aşırılıkçılara güç kazandırdığına işaret eden Tauler, hükümetin bazı bölgelerdeki zafiyeti sonucu terör örgütü El-Kaide'nin ortaya çıktığını kaydetti.

Şeyh Ahmed daha önce yaptığı açıklamada, Hudeyde Limanı'yla ilgili girişiminin, insani ve ticari maddelerin güvenli bir şekilde ülkeye girmesinin sağlanması ve toplanacak vergilerin maaşların ödenmesi ve temel hizmetlerde harcanacağı bir program geliştirilmesini hedeflediğini ifade etmişti. Yemen'deki meşru hükümet ise Ahmed'in girişimine olumlu yanıt vermişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler