Yemen'deki olaylar

Yemen'deki olaylar

Yemen Başbakanı Bin Dağr:- "Aden'de aptalca yeni bir çatışma sürecinin hazırlıkları yapılıyor"- "Siyasi geçiş konseyi, meşru hükümeti zayıflatmakla Yemen'in düşmanlarına hizmet etmiş olur. İran ise tek kurşun sıkmadan Yemen savaşını kazanmış olur"

SANA (AA) - Yemen Başbakanı Ahmed bin Dağr, ayrılıkçı Güney Hareketi tarafından kurulan "siyasi geçiş konseyi" üyelerinin yurtdışından geri dönmelerine tepki göstererek, "Aden'de aptalca yeni bir çatışma sürecinin hazırlıkları yapılıyor." dedi.

Başbakan Bin Dağr, istişare amacıyla birkaç hafta önce Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a çağrıldıktan sonra Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) geçen siyasi geçiş konseyi başkanı eski Aden Valisi Aydaruz ez-Zubeydi, yardımcısı Hani bin Berik ve konsey üyelerinin, Cuma günü meşru hükümet aleyhinde düzenlenmesi planlanan etkinliklere katılmak üzere geçici başkent konumundaki Aden'e gelmesine tepki gösterdi.

Bin Dağr devlet televizyonunda yayınlanan açıklamasında, siyasi geçiş konseyi tarafından Aden'de meşru hükümeti zayıflatma veya seçilmiş Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'yi karalamaya yönelik yürütülen tüm girişimlerin, Husiler ve devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlılarının önünü açtığını vurgulayarak, "Aden'de aptalca yeni bir çatışma sürecinin hazırlıkları yapılıyor." ifadesini kullandı.

Cuma günü planlanan faaliyetlere işaret ederek siyasi geçiş konseyini aklıselim davranmaya çağıran Başbakan Bin Dağr, şunları kaydetti:

"İnsan gücü, silah, para ve destek sahibi hiç kimsenin sorumluluktan kaçması mümkün olamaz. Şu zor süreçte herkes, bölge sakinleri ve Yemen'in genelindeki güvenlik karşısında sorumluluk sahibidir. Tehlikenin farkında olmayanlar var. Husiler -Salih ittifakı ise geleneksel mücadele taraflarını (güney ve kuzey) karşı karşıya getirmek için çaba sarf ediyor. Düşmanlık, kin ve nefret yeniden yayılmaya çalışırken, Aden'deki nüfuz mücadelesi zirveye çıkmış durumda. Siyasi geçiş konseyi, ya hazırlıkları yapılan aptalca çatışma sürecinin önüne geçmeye yardım eder veya kendisi de onun kurbanı olur."

Bin Dağr, güneyde yaşanacak muhtemel kötü senaryolara karşı siyasi geçiş konseyini uyararak, "Siyasi geçiş konseyi, meşru hükümeti zayıflatmakla Yemen'in düşmanlarına hizmet etmiş olur. İran ise tek kurşun sıkmadan Yemen savaşını kazanmış olur." değerlendirmesinde bulundu.

Siyasi geçiş konseyi, Yemen'in güneyinin, kuzeyden ayrılması talebiyle, Husilerden geri alınan güneydeki bölgelerin idaresi için eski Aden Valisi Aydarus ez-Zubeydi liderliğinde 11 Mayıs'ta kurulmuştu. Söz konusu konsey, Yemen hükümeti ile Suudi Arabistan başta olmak üzere Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleri tarafından reddedilmişti.

Yemen'in kuzeyi ile güneyi 1990'da birleşmiş ancak güneydeki güçlerin "dışlandıkları" yönündeki şikayetleri üzerine 1994'te iki ay süren çatışmalar yaşanmıştı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :