Yemen'deki koalisyon güçlerinin BM'nin "kara listesinden" çıkarılması

Yemen'deki koalisyon güçlerinin BM'nin "kara listesinden" çıkarılması

Katar ve Suudi Arabistan, BM'nin koalisyon güçlerini "çatışmalarda çocuk haklarını ihlal eden grup ve ülkeler" listesinden çıkarmasını olumlu karşıladı

KATAR (AA) - Katar ve Suudi Arabistan, Birleşmiş Milletler'in (BM) Yemen'de Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerini "çatışmalarda çocuk haklarını ihlal eden grup ve ülkeler" listesinden çıkarmasını olumlu karşıladı.

Katar resmi haber ajansı QNA'nın Dışişleri Bakanlığından bir yetkiliye dayandırdığı haberine göre, BM'nin daha önceki raporunda yer alan bilgilerin doğru olmaması sebebiyle, örgütün çatışmalarda çocuk haklarını ihlal eden grup ve ülkelerle ilgili yayımladığı ve her yıl güncellenen "kara liste"den koalisyon güçlerini çıkardığını söyledi.

Yetkili açıklamasında "koalisyonun asıl amacı Yemen halkına insani yardım sunmak ve sivilleri korumaktır." dedi.

Suudi Arabistan'ın BM Daimi Temsilcisi Abdullah Muallimi de konuyla ilgili basına yaptığı açıklamada, BM'nin söz konusu kararıyla Suudi Arabistan'ın ve koalisyon ülkelerinin Yemen'de çocukları hedef almadığının anlaşıldığını ifade etti.

BM, her yıl güncellediği, çatışmalarda çocuk haklarını ihlal eden grup ve ülkeleri yayımladığı "kara liste"ye bu sene Husiler ile Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin alındığını açıklamıştı. Söz konusu raporda, 14 ülkede, silahlı çatışmalarda zor durumda kalan çocukların durumu ele alınıyor.

Raporda, Suudi Arabistan liderliğindeki askeri koalisyon, çatışmalarda öldürülen 785 çocuk ile yaralanan bin 168 çocuğun yüzde altmışından sorumlu tutulmuştu.

Yemen'de çatışmalardaki 762 çocuk askerin, yüzde 72'sinin Husiler, yüzde 15'inin Yemen hükümetine bağlı güçler, yüzde 9'unun ise El-Kaide örgütü tarafından görevlendirildiği raporda kaydedilmişti.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :