Yemen'deki Güney Hareketi'nin "siyasi geçiş konseyi" ilanı

Yemen'deki Güney Hareketi'nin "siyasi geçiş konseyi" ilanı

Cumhurbaşkanlığı Ofis Müdürü Alimi:- "Bu zaten beklenen asil bir tutumdu. Takdiri ve teşekkürü hak ediyor"

ADEN (AA) - Yemen Cumhurbaşkanlığı, güneydeki bölgelerin idaresi için kurulduğu duyurulan siyasi geçiş konseyine ilişkin Körfez İşbirliği Konseyi'nin (KİK) karşıt tavrından memnuniyet duyduğunu açıkladı.

Cumhurbaşkanlığı Ofis Müdürü Abdullah el-Alimi sosyal medya hesabı Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "KİK'teki ülkelerin Yemen konusunda edindiği önemli pozisyonlara bir yenisinin eklendiğini" belirtti.

Alimi, "Bu zaten beklenen asil bir tutumdu. Takdiri ve teşekkürü hak ediyor." ifadelerini kullandı.

- Yemenli bakandan, "konseyle bir alakam yok" açıklaması

Öte yandan, meşru hükümetin İletişim Bakanı Lutfi Baharif, "siyasi geçiş konseyi" ile ilgili hakkındaki iddiaları yalanladı.

Yemen resmi haber ajansı SABA'da yer alan habere göre, Baharif, "Bu konseyle bir alakam yok. Meşru hükümet, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin yanındayım. Körfez ülkeleri barış girişimi referansı, ulusal diyalog sonuçları ve BM'nin 2216 sayılı kararı doğrultusundaki üçlü mekanizmayı destekliyorum." açıklamasında bulundu.

Baharif ayrıca, Ahmed bin Dağr başkanlığındaki hükümette İletişim Bakanı olarak görevini sürdürdüğünü vurguladı.

Yemen'deki ayrılıkçı Güney Hareketi, Husilerden geri alınan güneydeki bölgelerin idaresi için eski Aden Valisi Aydarus ez-Zubeydi liderliğinde önceki gün "siyasi geçiş konseyi" kurulduğunu duyurmuştu.

Meşru hükümette görevli Ulaştırma Bakanı Murad el-Halimi ve İletişim Bakanı Lutfi Baharif'in yanı sıra çok sayıda yetkilinin yeni kurulan konseye katıldığı öne sürülmüştü.

Yemen Cumhurbaşkanlığı'ndan dün yapılan yazılı açıklamada ise bu konseyde isimleri yer alan yetkililer ile kişilerin açık ve net bir pozisyon edinmeleri çağrısında bulunulmuştu.

KİK de dün tüm Yemen halkına, aralarındaki ayrılığa son verme ve meşru hükümetin yanında yer alma çağrısı yapmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler