Yemen'deki çatışmaların çocuklara yönelik ağır bilançosu

Yemen'deki çatışmaların çocuklara yönelik ağır bilançosu

UNICEF, Yemen’deki çatışmaların çocuklar üzerinde oluşturduğu etkiye ilişkin bir rapor yayımlandı- Raporda çatışmaların başladığı günden bu yana bin 546 çocuğun hayatını kaybettiği, 2 bin 450 çocuğun yaralandığı, ülke genelinde insani yardıma muhtaç 17 mi

SANA (AA) - Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Yemen'de insani yardıma muhtaç 17 milyon kişinin 9,6 milyonunu çocukların oluşturduğunu açıkladı.

Yemen'deki UNICEF Ofisi, iki yılı aşkın süredir devam eden çatışmaların çocuklar üzerindeki etkisine ilişkin bir rapor yayımladı.

Rapoda, ülkede 500 binden fazla çocuğun "asker" olarak kullanıldığı, 235 çocuğun kaçırıldığı veya zorla alıkonulduğu belirtilirken, insani yardıma muhtaç 17 milyon kişiden 9,6 milyonunun çocuk olduğu ifade edildi.

- Yemen'de bin 546 çocuk öldü, 2 bin 450 çocuk yaralandı

Çatışmaların başladığı günden bu yana bin 546 çocuğun hayatını kaybettiği, 2 bin 450 çocuğun yaralandığı kaydedilen raporda, yaşamını yitiren çocuklardan bin 22'sinin erkek, 478'inin kız olduğu, 46'sının ise cesetleri tanınmaz halde olduğu için cinsiyetlerinin belirlenemediği ifade edilirken, yaralı çocukların da bin 801'inin erkek ve 649'unun kız olduğu aktarıldı.

Söz konusu çocukların ölümüne Husiler ve devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlıları ile Arap koalisyonuna ait savaş uçakları tarafından düzenlenen saldırıların neden olduğu ifade edildi.

- Ülkedeki "çocuk asker" sayısı bin 572

Çatışmalardaki "çocuk asker" kullanımına da işaret edilen raporda, "Ülkede bin 572 çocuk, çatışmalara katılmakta veya askeri görevleri yerine getirmeleri için taraflarca kullanılmakta." denildi.

Askeri amaçlarla kullanılan çocuklardan bazılarının yaşının 8'i geçmediği vurgulandı.

- Çocuklardaki yetersiz beslenme 2014'ten bu yana 200 kat arttı

Yemen genelinde 500 bini hayati tehlike arz edecek şekilde olmak üzere 2,2 milyon çocuğun yetersiz beslenme sorunu ile karşı karşıya bulunduğu aktarılan raporda, çocuklarda ciddi şekildeki yetersiz beslenme durumunun 2014'ten bu yana 200 kat arttığının altı çizildi.

Raporda, ülkedeki eğitim sisteminin geldiği duruma ilişkin de bilgi verildi.

- Yemen'de 600 binden fazla okul zarar gördü, 2 milyon çocuk okulsuz

Daha önce de ülkede okula gitmeyen çocuk sayısının hayli yüksek olduğu hatırlatılan raporda, çatışmaların başlamasının ardından çeşitli nedenlerle okulların kapatılması nedeniyle 2016 yılı itibariyle 350 bin öğrencinin daha okula gidemediği ve söz konusu rakamın 2 milyona yükseldiği ifade edildi.

Çatışmalar nedeniyle 600 binden fazla okulun zarar gördüğü veya evsiz kalan siviller için barınma yeri olarak kullanıldığı bilgisine yer verildi.

Raporda ayrıca okula gidemeyen çocukların "asker" veya "ucuz iş gücü" olarak kullanıldığı dile getirildi.

- Şiddet ve tecavüz vakalarında artış

Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre çocuklar arasında cinsiyete dayalı şiddet olayları savaştan öncesine nazaran yüzde 63 arttı ve savaşın başlamasından bu yana 10 bin 806 tecavüz vakası rapor edildi.

UNICEF'in 2016'da Yemen'in 6 ilinde 15 ila 49 yaş arası kadınlar arasında yaptığı araştırma, söz konusu kadınların yüzde 72,5'inin 18 yaşından önce, yüzde 44,5'inin ise 15 veya daha küçük yaşlarda evlendirildiğini ortaya koydu.

Ekonomik durumları kötü olan bazı ailelerin kızlarını para karşılığında evlendirdiğine dikkat çekildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :