Yemen'deki çatışmalar İslami mimariyi tehdit ediyor

Yemen'deki çatışmalar İslami mimariyi tehdit ediyor

Kızılhaç, Yemen'in camileriyle ünlü şehri Zebid'deki mimari yapıların çatışmalar nedeniyle risk altında olduğu uyarısında bulundu

HUDEYDE (AA) - Yemen'in dünya mirası listesinde yer alan camileriyle ünlü şehri Zebid'deki mimari yapılar devam eden çatışmalar nedeniyle risk altında bulunuyor.

Uluslararası Kızılhaç Örgütü'nden yapılan açıklamada, Yemen'in batı kıyı ovasında çatışan taraflara, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan bölgedeki Zebid kentini koruma uyarısında bulunuldu.

Kızıldeniz kıyısındaki Zebid'in eşsiz bir mimari yapıya sahip olduğuna vurgu yapılan açıklamada, İslam kültürüyle bağlantılı bu yapıların korunması gerektiğine dikkat çekildi.

Kızılhaç'ın Yemen Şefi Alexandre Faite, Hudeyde bölgesindeki çatışmaların tarihi Zebid kentine varmak üzere olduğunu ve bu durumun şehirdeki kültür mirasının akıbeti hakkında endişelere yol açtığını belirtti.

Yemenli taraflar arasındaki çatışmaların Zebid kentinden sadece birkaç kilometre uzaklıkta olduğuna işaret eden Faite, söz konusu kültürel yapıların yıkılmasının bütün insanlık için bir kayıp olacağını vurguladı.

Faite, uluslararası hukuka göre böyle bir tarihi kentin zarar görmesini engellemek için askeri operasyonların büyük bir dikkatle yürütülmesi gerektiğini kaydetti.

- Zebid kenti neden önemli?

Asırlar önce Yemen'e başkentlik yapmış Zebid kenti, İslam bilimleri açısından Arap ve Müslüman aleminde önemli bir rol üstlenmiştir. Yemen'de camilerin en sık olduğu kentlerden Zebid, İslam'ın ilk dönemlerine ait mimari yapı izlerini taşıyor.

Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın hüküm sürdüğü Yemen'de, Husiler ile meşru yönetime bağlı güçler arasında çatışmalar yaşanıyor. Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulundururken, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten beri Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :