Yemen'deki ateşkes ihlalleri

Yemen'deki ateşkes ihlalleri

Gece yarısı itibariyle yürürlüğe giren ateşkesin ardından Suudi Arabistan sınırına düşen bir roket sonucu 1'i çocuk 2 kişi yaralandı

RİYAD (AA) - Suudi Arabistan'ın Yemen sınırındaki Cazan bölgesine bir roketin düşmesi sonucu 1'i çocuk 2 kişinin yaralandığı bildirildi.

Suudi Arabistan Sivil Savunma Birimince yapılan açıklamada, Yemen'de gece yarısı itibariyle yürürlüğe giren 72 saatlik ateşkesin ardından bu ülkeden atılan roketin Cazan bölgesine düştüğü kaydedildi.

Açıklamada, saldırı neticesinde bir çocuk ile babasının yaralandığı bilgisi verildi.

Öte yandan Suudi Arabistan kamu televizyonu İhbariyye'nin haberine göre, ateşkese yönelik ilk ihlaller Taiz ve Ed-Dali kentlerinde kaydedilirken, ilerleyen saatlerde başkent Sana'nın Nehem ilçesinde de 9 ihlal tespit edildi.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin sözcüsü Tuğgeneral Ahmed el-Asiri, daha önce yaptığı açıklamada, bu ihlalleri kayıt altına aldıklarını ve başta Birleşmiş Milletler (BM) olmak üzere ilgili kurumlara bildireceklerini, ihlallerin artması halinde gerekli caydırıcı önlemleri alacaklarını ifade etmişti.

Darbecilerin önünde, uluslararası topluma ve Yemen halkına karşı sorumluluklarının farkında olduklarını ispatlamaları için 3 günleri olduğunu kaydeden Asiri, "İnsani yardımların Yemen limanlarına gönderilmesine hiç ara verilmedi. Yardımların ulaşmadığı bölgeler darbeciler tarafından kuşatma altında olan yerlerdir. Yardımların dağıtımı ve gerçek sahiplerine ulaştırılması sürecinin takibinde sorunlar yaşanmaktadır. Ateşkes, yardımların başta Taiz kenti olmak üzere darbecilerin kuşatması altındaki bölgelere ulaşmasını sağlayacak." diye konuşmuştu.

BM, Yemen'de 19 Ekim Çarşamba günü yerel saatle 23.59'da ülke genelinde geçerli olmak üzere 72 saatlik çatışmaların durması anlaşmasının yürürlüğe gireceğini duyurmuştu.

Yaklaşık 2 yıldır hükümetle Husiler ve devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih ittifakı arasında süren çatışmalarda 10 binden fala kişi hayatını kaybetmiş ve 5 ateşkes yürürlüğe girmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :