Yemen'deki ateşkes

Yemen'deki ateşkes

BM Yemen Özel Temsilcisi Ahmed:- "Yemenli her iki taraf da önerilen ateşkes anlaşmasına uydu. Ateşkese bağlı kalınmasından emin olunması ve Kuveyt'teki barış müzakerelerine katılımın sağlanması için çok çalışmanın gerektiği bir dönemdeyiz"

SANA (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi İsmail Veled Şeyh Ahmed, Yemen'de çatışan Husiler ve devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlıları ile meşru yönetim güçlerini, gece yarısından sonra yürürlüğe giren ateşkese uymaları çağrısı yaptı.

Ahmed, Facebook hesabından yaptığı açıklamada, ateşkesin sağlanmasından memnuniyet duyduğunu belirterek, "Yemenli tarafları, gece yarısından sonra yürürlüğe giren ateşkese uyulması için çaba sarf etmeye ve 18 Nisan'da Kuveyt'te yapılacak barış görüşmelerine uygun ortamın oluşmasına katkıda bulunmaya çağırıyoruz." ifadelerini kullandı.

Barışın geri gelmesinin ilk adımı olarak çatışmaları sona erdirinceye kadar Yemenli taraflar ile uluslararası toplumun duruşlarında kararlı olmaları talebinde bulunulan açıklamada, "Bu da ince, hassas ve gerekli bir konudur. Yemen, daha fazla can kaybı vermeye dayanamaz." vurgusu yapıldı.

Yürürlükteki ateşkesin, insani yardımların ulaştırılması ve bu alanda çalışanlara güvenli şekilde seyahat etme hakkı tanıdığına işaret edilen açıklamada, "Yemenli her iki taraf da önerilen ateşkes anlaşmasına uydu. Ateşkese bağlı kalınmasından emin olunması ve Kuveyt'teki barış müzakerelerine katılımın sağlanması için çok çalışmanın gerektiği bir dönemdeyiz." denildi.

Ateşkesin Yemen'in yeniden ayağa kalkması için gerçek bir fırsat sunduğunu belirten Şeyh Ahmed açıklamasında süreçle ilgili şu bilgileri verdi:

"Yemenliler arasında BM gözetiminde gerçekleşecek barış görüşmelerinin hazırlıkları son hızla devam ediyor. Görüşmeler çerçevesinde silahlı militan ve grupların geri çekilmesi, orta ve ağır silahların devlete teslim edilmesi, geçici emniyet uygulamalarının getirilmesi, devlet kurumlarının geri verilmesi, kapsayıcı bir siyasi diyalog sürecinin başlatılması, gözaltındakiler ve tutuklularla ilgili bir komitenin oluşturulması konuları ele alınacak."

Yemen'de, Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde 18 Nisan'da Kuveyt'te yapılması planlanan müzakereler öncesi ilan edilen ateşkes dün gece itibarıyla yürürlüğe girdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler