Yemen'de tahıl depolarına ateş açıldı

Yemen'de tahıl depolarına ateş açıldı

BM, Hudeyde'nin Kızıldeniz kıyısındaki kritik öneme sahip tahıl depolarının bulunduğu değirmenlere ateş açıldığını duyurdu

CENEVRE (AA) - Birleşmiş Milletler (BM), Yemen'in Hudeyde kentinde tonlarca unun bulunduğu kritik öneme sahip Kızıldeniz değirmeni tahıl depolarına dün ateş açıldığını bildirdi.

BM Dünya Gıda Programı (WFP) Sözcüsü Herve Verhoosel, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında, çatışmalar nedeniyle aylar sonra ulaşılabilen değirmene dün sabah ateş açıldığını belirtti.

Depolarda sayım yapıldığını ve çalışan kimsenin yaralanmadığını aktaran Verhoosel, ateş açılan tahıl depolarındaki olası hasarı tespit etmeye çalıştıklarını ifade etti.

Verhoosel, buğdayların zarar görüp görmediğini açıklayacaklarını belirterek, "Bölge şimdi sakinleşti ve değirmendeki çalışmalar kaldığı yerden devam ediyor. " diye konuştu.

Gıda depolarına yapılan kasti saldırıların kabul edilemeyeceğini vurgulayan Verhoosel, milyonlarca Yemenlinin gıda sıkıntısı yaşamaya devam ettiğini anımsattı.

- BM Yemen'de tonlarca unu kurtarmaya çalışıyor

BM Yemen Koordinatörü Lise Grande, salı günü yaptığı yazılı açıklamada, Yemen'in liman kenti Hudeyde'de yürüttükleri çalışmalara ilişkin bilgi vermişti.

Grande, BM ekibinin Hudeyde'nin Kızıldeniz kıyısında bulunan kritik önemdeki değirmenlerde 4 milyon insanı bir ay beslemeye yetecek miktarda una ulaştığını ifade etmişti. Söz konusu unun 51 bin ton olduğunu aktaran Grande, unları bozulmadan ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak için çalışmalar yürüttüklerini ancak bunun uzun, zor ve zahmetli bir çalışma olduğunu kaydetmişti.

- Yemen büyük bir insanlık dramına sahne oluyor

Yemen'de Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulundururken Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten bu yana Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.

Yemenli taraflar, BM himayesinde İsveç'in başkenti Stockholm'de 6-13 Aralık 2018'de gerçekleştirilen istişare toplantılarında esir değişimi, Hudeyde'de ateşkes, limanlar ve Taiz ile ilgili anlaşma imzalamıştı.

Ülke açlık, kolera, çatışma ve hava saldırıları sonucunda bedelini sivillerin ödediği büyük bir insanlık dramına sahne oluyor.


Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :