Yemen'de muhalifler arasındaki gerginlik

Yemen'de muhalifler arasındaki gerginlik

Eski Cumhurbaşkanı Salih'in liderliğini yaptığı GHK, yaşanan çatışmalar sonucu Sana ve Zemar kentlerinde bazı bölgelerin Husilerden kurtarıldığını duyurdu

SANA (AA) - Yemen'de eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in liderliğini yaptığı Genel Halk Kongresi (GHK) partisi, yaşanan çatışmalar sonucu Sana ve Zemar kentlerinde bazı bölgelerin Husilerden kurtarıldığını bildirdi.

Partinin internet sitesinden yapılan açıklamada, "Sana kırsalında Beni Haris, Senhan, Beni Behlul, Beni Haşiş, Beni Matar, Haraz ve Haymeteyn ilçeleri Husi militanlardan kurtarıldı." denildi.

Ayrıca Sana'nın güney kesimindeki 48. karargahın da Husilerin elinden alındığı, karargahtaki militanların etkisiz hale getirildiği kaydedildi.

Zemar kentinde de bazı bölgelerin Husilerin elinden alındığı kaydedilen açıklamada, söz konusu bölgelerin silahlı kuvvetler, emniyet güçleri, aşiret güçleri tarafından kurtarıldığı ifade edildi.

- Husilerin emirlerine uymama çağrısı

Öte yandan ordu ve emniyet güçleri ile tüm kamu personeline tarafsızlığını koruma ve Husi milislerin emirlerini uygulamama çağrısında bulunularak, Husilerin, ordu ve emniyet güçleri ile kamu kurumlarını küçük gördüğü belirtildi.

Ayrıca halka Husilerin komplolarına karşı kendini savunma çağrısı yapılarak, başta kabile liderleri olmak üzere tüm Yemenliler, düşmanın ördüğü, Ensarullah Hareketi'nden (Husiler) maceracıların da uyguladığı tehlikeli komplolara karşı kendilerini, vatanlarını, devrimlerini, cumhuriyetini ve birliğini korumaya çağrıldı.

"Husiler, vatandaşlara yönelik ihlallere, halkın sıkıntılarını, açlık ve fakirliğini arttıran uygulamalarına son vermedi." denilen açıklamada, Yemenlilere seslenilerek, "Bugün, sizden, vatandan, devrimden ve cumhuriyetten intikam almak isteyen milislerin bu yaptıklarına son vermeye davetlisiniz. Tekrardan tüm vatan evlatlarına, ülkeyi kurtarmak, ölüm ve kana susamış yeni tağutlara karşı çıkmak için kendilerini savunma çağrısını yineliyoruz." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, savaş fitilini ateşlemekten Husilerin sorumlu olduğu kaydedildi.

Yemen'de uluslararası toplum tarafından tanınmayan Husilerin kurduğu hükümete bağlı Savunma Bakanlığı kaynaklarından dün akşam yapılan açıklamada, Husiler ile Salih yanlıları arasındaki gerginlik nedenlerinin ortadan kaldırıldığı ve çatışmaların son bulduğu bildirilmişti.

Ancak meşru hükümete karşı birlikte hareket eden Husiler ile eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlıları arasında dün gece Sana'da çatışmalar yeniden alevlenmişti.

Taraflar arasında Ali Abdullah Salih'in yeğeni Albay Tarık Muhammed Abdullah Salih'in, Sana'nın güneyinde yer alan evinin yakınında ve çevre mahallelerde yeniden çatışmaların çıktığı aktarılmıştı.

Yemen'de muhalif taraflar olan Husiler ile Salih yanlıları arasında bir süredir gerginlik yaşanıyor. Söz konusu gerginlik zaman zaman çatışmalara dönüşüyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :