YEE'nin Türkçe Yeterlik Sınavı'na yoğun ilgi

YEE'nin Türkçe Yeterlik Sınavı'na yoğun ilgi

Yunus Emre Enstitüsünün 35 ülkede 41 noktada eş zamanlı düzenleyeceği Türkçe Yeterlilik Sınavı'na başvuru oranı geçen yıla göre yüzde 60 arttı- Sınava en çok Bakü'den başvuru olurken bu kenti Ankara'daki yabancı öğrenciler, Astana, Tahran, Köln, Üsküp ve

ANKARA (AA) - MELTEM BULUR - Yunus Emre Enstitüsü'nün (YEE) bu yıl ilkini 13 Ocak Cumartesi günü düzenleyeceği yabancılara yönelik Türkçe Yeterlik Sınavı'na (TYS) başvurular, geçen yıla göre yüzde 60 arttı.

Türkçenin uluslararası ölçekte standart bir sınava kavuşması ve yurt dışından öğrenci kabulünü kolaylaştıran politikalara destek olunması amacıyla gerçekleştirilen TYS, 13 Ocak Cumartesi günü 35 ülkede toplam 41 noktada eş zamanlı yapılacak.

İki oturumda yapılacak sınavın birinci oturumunda okuma, dinleme ve yazma, ikinci oturumunda ise konuşma becerileri ölçülecek.

Türkçe dil yeterliğini belgelendirmek isteyen adayların katıldığı sınavda başarılı olan adaylara, puanlarına göre B2, C1, C2 düzeylerinde Türkçe Yeterlik Belgesi veriliyor.

TYS sonucunda Türkçe Yeterlik Belgesi'ne sahip olanlar, Türkiye'de herhangi bir üniversitede eğitim alma hakkı kazandıklarında Türkçe hazırlık sınıfı okumaktan muaf tutuluyor. Türkçe Yeterlik Belgesi, öğrenciler kadar Türkiye'de ya da kendi ülkelerinde uluslararası faaliyet gösteren şirketlerde çalışmak isteyen bireylere, Türkçe tercümanlık yapmak isteyenlere ya da yurt dışında Türkçe öğretmek isteyen öğretmen adaylarına da iş başvurularında büyük avantaj sağlıyor.

Sınav, 2013 yılından bu yana yılda üç kere uygulanıyor. Her geçen yıl ilginin daha da arttığı sınava bugüne kadar 5 bin 620 aday başvurdu. Bu kişiler arasından 3 bin 661 aday başarılı olup Türkçe Yeterlik Belgesi almaya hak kazandı.

- Kazananlar hazırlık sınıfından muaf olacak

Çoğunlukla 16-25 yaş arası gençlerin başvuru yaptığı yılın ilk sınavına, dünya çapında yoğun ilgi gösterildi. Geçen yıl ocak ayında yapılan sınava 760 aday başvurmuştu. Bu yıl ise bu sayı yüzde 60 artışla bin 262'ye ulaştı.

Sınava en yüksek başvuru, yine Bakü'de yapıldı. Geçen yıl Bakü'de 386 kişinin başvurduğu ilk sınava, bu yıl 615 aday başvurdu. Bakü'den sonra en yüksek başvurunun yapıldığı ikinci şehir 352 aday ile Ankara oldu, bu kenti Astana, Tahran, Köln, Üsküp ve Amman takip etti.

Yabancı Öğrenci Sınavı'na (YÖS) katılarak Türkiye'deki üniversitelere girmeye hak kazanan yabancı öğrenciler de TYS'ye büyük ilgi gösterdi. Söz konusu adaylar, Türkçe Yeterlik Belgesi ile Türkiye'de eğitim görecekleri üniversitelerin Türkçe hazırlık sınıfından muaf olmayı hedefliyor.

- Bir sonraki sınav 5 Mayıs'ta yapılacak

19 Mart 2018'de yeni başvuruların alınacağı TYS'nin ikinci uygulaması 5 Mayıs'ta olacak. Yılda üç kez yapılan sınavın bu yıl ocak, mayıs ve temmuz aylarında yapılması planlanıyor. Yaklaşık 1 ay öncesinden başvuruların alındığı sınavların sonuçları 20 gün içinde açıklanıyor.

Detaylı bilgiye "tys.yee.org.tr" adresinden ulaşılabilir.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :