Yazın tatlarını kışa taşıyorlar

Yazın tatlarını kışa taşıyorlar

Gaziantep'te kadınlar tarafından hazırlanan kurutmalık, salça, konserve ve turşular kış aylarında sofraları süslüyor- UNESCO tarafından gastronomi dalında "Yaratıcı Şehirler Ağı"na dahil edilen Gaziantep'te yaz aylarında sofraların donatıldığı taze sebze

GAZİANTEP (AA) - ZUHAL UZUNDERE KOCALAR - Mutfak ve yemek denilince akla ilk gelen şehirlerden olan ve UNESCO tarafından gastronomi dalında "Yaratıcı Şehirler Ağı"na dahil edilen Gaziantep'te yazın taze olarak sofraları süsleyen kabaktan patlıcana, biberden domatese kadar birçok ürün, kurutmalık, salça, konserve ve turşu yapılarak kış aylarına taşınıyor.

Türkiye'nin önemli sanayi kentlerinden olmasının yanı sıra yemek kültürüyle de dünyanın önde gelen kentlerinden biri olan Gaziantep'te, yaz aylarında sofraları taze olarak süsleyen sebzeler ve baklagiller, kış aylarında yöresel lezzetlerin olmazsa olmazı haline geliyor.

Gaziantepli kadınlar, çarşı ve pazarlarda satılan hazır ürünleri almak yerine evlerinde el emekleriyle yaptıkları kurutmalık, salça veya turşuların daha lezzetli ve güvenilir olduğuna inanıyor.

Gastronomi kentinin maharetli kadınlarından Nimet Turgut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte hemen hemen tüm evlerde "kışlık erzak" hazırlığının yapıldığını, kadınların çarşı pazarlardan aldıkları kilolarca patlıcan, kabak, acur ve biberleri tek tek temizleyip içini oyduktan sonra iplere dizerek kış aylarında tüketilmek üzere kuruttuğunu ve ardından bu sebzelerin özellikle soğuk kış günlerinde Gaziantep'in meşhur yemeklerinden kuru dolmalara dönüştüğünü söyledi.

Kış hazırlığı kapsamında acı ve tatlı kırmızı biberlerle yemeklere tat veren salça yaptıklarını anlatan Turgut, "Biberlerin saplarını, çöplerini, tohumlarını ayıklayıp doğruyoruz. Sonra da makinelerde çekerek salçaya dönüştürüyoruz. Hazırladığımız salçaları hava durumuna göre 3-4 gün güneşte bekletiyor ardından tuz ve yağını atıp yıl boyu kullanmak üzere kaplara alıyoruz." dedi.

Turgut ayrıca sarımsak, salatalık, acur, biber, lahana, karnıbahar gibi sebzeleri de turşu yaptıklarını dile getirerek, "Elimizden geldiğince kışın tükettiğimiz yiyecekleri kendimiz hazırlıyoruz. Biz Gaziantepliler hazır salça yemeyiz. Hemen her evde kadınlar ellerinden geldiğince salçasını, kurutmalığını, konservesini turşusunu kendisi yapar. Bu bizim yemeklerimize ayrı bir tat katar." diye konuştu.

- Yardımlaşarak hazırlıyorlar

Ev kadınlarından Sevgi Kaya da her yıl evinde komşularının da yardımıyla kilolarca patlıcan, kabak, biber alarak kurutmalık hazırladığını, yaptığı kurutmalıkları kızları ve oğullarıyla da paylaştığını kaydetti.

O kadar ürünü kendi başına yapamadığını, imece usulüyle komşularıyla yardımlaştıklarını anlatan Kaya, "Kurutmalıklardan salçaya, toz biberden konserve ve turşuya kadar kendimiz yapıyoruz. Miktarlar fazla olunca komşulardan eşten dosttan yardım alıp hep birlikte yapıyoruz. Kendi yaptığımız yiyecekler tabi ki daha lezzetli. Yazın lezzetlerini kışın da tüketebiliyoruz böylece." ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :