Yaz Dönemi Gençlik Kampları yurt dışında yaşayan gençleri bekliyor

Yaz Dönemi Gençlik Kampları yurt dışında yaşayan gençleri bekliyor

YTB Başkanı Abdullah Eren:- "Başvuru süresi yarın sona erecek olan Yaz Dönemi Gençlik Kampları programı ile yaklaşık 150 gencimize ülkemizin derin tarihi ve kültürel birikimi ile tanışma fırsatı sunulacak"- "Eylül ve ekim aylarında Gençlik ve Spor Bakanlı

ANKARA (AA) - NAZLI YÜZBAŞIOĞLU - Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) Başkanı Abdullah Eren, yurt dışında yaşayan gençleri Türkiye'deki kamplarda bir araya getirecek ücretsiz Yaz Dönemi Gençlik Kampları programına başvuruların yarın sona ereceğini hatırlatarak, "Program ile yaklaşık 150 gencimize ülkemizin derin tarihi ve kültürel birikimi ile tanışma fırsatı sunulacak." dedi.

Eren, YTB'nin gençlere yönelik çalışmalarını AA muhabirine değerlendirdi.

Yurt dışında yaşayan yaklaşık 6,5 milyon Türk vatandaşı olduğunu belirten Eren, özellikle Avrupa'da yarım asrı aşkın süredir yaşayan vatandaşların 3'üncü ve 4'üncü nesle ulaştığını, farklı bir toplumda yaşayan genç vatandaşların kimlik ve kültürel değerlerini tanımaları konusunun göz önünde bulundurulması gerektiğini vurguladı.

Kimliğinin ve öz değerlerinin bilincinde olanların öz güvenlerinin de tam olacağına ve bulunduğu toplumla sağlıklı ilişkiler kuracağına dikkati çeken Eren, "Dünyanın diaspora sahibi önde gelen ülkelerinin tamamı, diasporalarının genç mensuplarının ana vatanlarıyla olan bağlarını ve kültürel aidiyetlerini kuvvetlendirecek faaliyetler yürütmektedirler. Bu faaliyetlerin de kuşkusuz en önemlileri sosyo-kültürel değerleri yerinde görmeye ve tanımaya dayalı kültürel hareketlilik programlarıdır." dedi.

- Türk diasporasının yaklaşık yüzde 40'ı çocuk ve genç

Kültürel hareketlilik programlarının ana vatana ve yaşanılan ülkeye yönelik iki boyutu olduğunu vurgulayan Eren, şunları kaydetti:

"Birinci boyutta, yurt dışında yaşayan gençlerimiz belirli zamanlarda ana vatanlarını ziyaret ederek ana vatan bilincini geliştirmekte ve burada geçirdikleri zaman vesilesiyle sahip oldukları kültür ve tarihi yeniden keşfetmektedirler. İkinci boyutta ise gençlerimiz ana vatanının tarihinin, kültürünün ve medeniyetinin bilincinde olan öz güven sahibi bireyler olarak, kendi kültürel kimlikleri ile barışık bir şekilde yaşadıkları toplumlara aktif katılım sağlamaktadırlar."

Eren, YTB'nin Türkiye'nin yurt dışında yaşayan vatandaşlarına yönelik sorumlulukları kapsamında, tüm dünyadaki Türk diaspora nüfusunun yaklaşık yüzde 40'ını oluşturan çocuk ve genç mensuplarına yönelik hareketlilik programları düzenlediğini bildirdi.

Türk diasporasının genç bireyleri için yapılan hareketlilik programlarında gençlerin eğitimlerine dair staj programlarının, rol modellerin yetişmesine yönelik faaliyetlerin de yer aldığını dile getiren Eren, Gençlik Kampları'nın da en önemli hareketlilik programlarından biri olduğunu söyledi.

- Türk diasporasının gençleri bir araya gelecek

Eren, yurt dışında yaşayan gençler için 2016 yılından bu yana Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı kamplarda özel kontenjan ayrıldığını hatırlatarak, geçen yıl yaklaşık 10 Avrupa ülkesinden gelen gençlerin 6 ildeki tesislerde ücretsiz ağırlandığını ifade etti.

Gençlik Kampları'na katılanların sportif faaliyetlerden sokak oyunlarına, kültürel gezilerden kişisel gelişim seminerlerine, birçok farklı etkinliğe katılma imkanı bulduğunu vurgulayan Eren, "Kültürel ve eğitsel aktiviteleri eğlenceyle birleştiren Gençlik Kampları, yurt dışında yaşayan genç vatandaşlarımızın ana vatanlarıyla ve kültürel kimlikleriyle olan aidiyetlerini pekiştirmekte, üstelik Türk diasporasının farklı ülkelerde yaşayan bireyleriyle iletişimlerini geliştirip birlik duygusu edinmelerine de katkı sağlamaktadır." diye konuştu.

Eren, bu yıl önceki yıllardan farklı olarak ilk defa yurt dışında yaşayan Türk gençlerine özel ve müstakil bir kamp programı hazırlandığını belirterek, Antalya'da YTB, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı iş birliğiyle "Yurt Dışı Türkler Gençlik Kampı" düzenlendiğini ve bu programa dünyanın her ülkesinden Türk vatandaşı ya da Mavi Kart sahibi gençlerin katılabildiğini kaydetti.

Gençlerin ulaşım masrafları dahil tüm giderlerinin YTB ve Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından karşılandığını hatırlatan Eren, 500'ü aşkın gencin başvurduğu ve 24-31 Mart'ta erkekler, 1-8 Nisan'da kızlar için düzenlenen kamplara yaklaşık 300 gencin katıldığını belirtti.

12 ülkeden yükseköğrenim gören veya mezun olmuş gencin bu kamplarda ortak etkinliklerde bulunma ve Türk diasporasının karşı karşıya olduğu ortak sorunları istişare etme imkanına sahip olduğuna dikkati çeken Eren, bunun Türk diasporasının kendi arasında bağlantı oluşturmasına yönelik önemli bir altyapı çalışması olduğunu vurguladı.

- Yaz Dönemi Gençlik Kampları'na başvurular yarın sona eriyor

Eren, YTB'nin bu yıl "Yurtdışı Türkler Gençlik Kampı" programının yanı sıra Gençlik ve Spor Bakanlığının yaklaşık 20 şehirde yaz aylarında düzenlediği ulusal kamplara da yurt dışındaki Türk gençlerinin katılımını sağlamak amacıyla ulusal yaz kampları programını mayıs ayında ilan ettiğini hatırlattı.

Yaş grupları dikkate alınarak 8 farklı şehir ve dönemde düzenlenecek kamplara 18-22 yaş aralığındaki yurt dışında yaşayan gençlerin başvurabileceğini vurgulayan Eren, şunları kaydetti:

"Kampa katılacak gençlerimiz Türkiye'deki akranları ile bir araya gelerek, ortak bir kültür ve kimliğin parçası olma heyecanını yaşayacak etkinliklerde bulunma şansını elde edecekler. Başvuru süresi yarın sona erecek olan Yaz Dönemi Gençlik Kampları programı ile yaklaşık 150 gencimize ülkemizin derin tarihi ve kültürel birikimi ile tanışma fırsatı sunulacak. Başkanlığımızın 2018 yılı için bir diğer gençlik kampı programı ise biraz önce zikrettiğim Yurtdışı Türkler Gençlik Kampı programının olumlu çıktıları göz önünde bulundurularak oluşturulmuştur. Eylül ve ekim aylarında yine Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığımız iş birliğinde yurt dışında yaşayan Türk gençleri için Antalya'da özelleştirilmiş bir kamp programı uygulanacaktır. Duyurusu önümüzdeki günlerde yapılacak olan kamp programına da 400'e yakın gencimizin katılımı beklenmektedir."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :