Yatırım yapmadan yaşayamam
Okyanus Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Argun, yokluk içinde geçirdiği çocukluk dönemini de unutmadığını belirterek, “Yatırımcılık bir hastalık. Bundan sonra yatırım yapmadan yaşayabilmem imkansız” dedi.
Türkiye'nin birçok ilinde yaptığı yatırımlarla toplam 7 bin kişiye istihdam sağlayan Okyanus Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Argun, yokluk içinde geçirdiği çocukluk dönemini de unutmadığını belirterek, “Yatırımcılık bir hastalık. Bundan sonra yatırım yapmadan yaşayabilmem imkansız” dedi.
Ticarete küçük yaşta simit satarak, ayakkabı boyacılığı yaparak başlayan 6 çocuklu bir işçi ailesinin ferdi olan Argun, bugün Türkiye'nin çeşitli illerinde yaptığı sağlık, gaz, inşaat, matbaa ve hizmet sektörlerindeki büyük yatırımlarıyla 7 bin kişiye istihdam sağlıyor.
Okyanus Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Argun, işçi olan ancak geçim sıkıntısı nedeniyle küçük çapta ticaretle de uğraşan babanın 6 çocuğundan birisi olduğunu, bu nedenle ticarete küçük yaşlarda simit satarak, ayakkabı boyacılığı yaparak atıldığını söyledi. İlköğretim okulu çağlarında yaz aylarında simit satarak ailesinin geçimine destek olmaya çalıştığını dile getiren Argun, bugünkü çalışma azminin simitçilik yaparken de var olduğunu bu yüzden de başarıyı yakaladığını anlattı.
Ereğli ve Seydişehir'de yaşadıkları dönemde diğer simitçiler günde bir tepsi simidi zor satarken, kendisinin sabahın erken saatlerinde 2 tepsi simidi bitirdiğini vurgulayan Argun, ''Ticarette bu konuma geleceğim küçük yaşlarda belliymiş. Ailemizin maddi durumu iyi değildi. Küçükken bazen ayağımıza giyecek çorap bulamazdık. Çocukken yeterli ayakkabımız olmadığı için 6 kardeşten sabah en erken kalkan evdeki ayakkabıyı giyip giderdi'' dedi.
Böylesine zor şartlar altında büyüdüğünü ve askerlik görevini tamamladıktan sonra babasının isteği üzerine Ankara'da bir kamu kurumunda memur olarak işe başladığını anlatan Argun, o dönemlerde memur maaşı yetmediği için üniversitelerdeki öğretim üyelerinin tezlerini para karşılığında daktiloyla yazdığını söyledi.
Daha sonra bu işi genişlettiğini ve 1984 yılında 25 yaşındayken Atlas isimli matbaa ve basım işleri yapan şirketi kurarak gerçek anlamda ticarete girdiğini ifade eden Argun, memurluğu bıraktıktan sonra babasından büyük tepki gördüğünü, ancak çalışma azmiyle bu şirketi kısa sürede büyüttüğünü ve uluslararası firmalarla ortaklık kurduğunu anlattı.
KAZANDIĞINI YATIRIMA DÖNÜŞTÜRDÜ
Zamanla hizmet sektöründe de bir şirket kurarak devlet ihalelerine girdiğini ve kazandığını da sürekli yatırıma dönüştürdüğünü dile getiren Argun, şöyle devam etti: ''Hastanelerin laboratuvar işletmesi konusunda bile ihalelere girip personel temin ettik. Devletin temizlik ve yemek ihalelerini alarak büyüdük. 1994 yılında Okyanus Grubunu kurdum. Okyanus Grubu da kazanılanın yatırıma dönüştürülmesiyle hızla büyüdü. Konya, Isparta, Afyonkarahisar, Aksaray, Karaman gibi illerde inşaat işlerine girdik. Siemens gibi dev firmanın Türkiye çözüm ortağı olduk. Şu anda 20'ye yakın görüntüleme merkezimiz bulunuyor.''
Argun, inşaat işleri kapsamında, Konya'daki Başkent Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesini inşa ettiklerini ve kiraya verdiklerini ifade ederek, daha sonra binayı üniversiteye sattıklarını söyledi. Ayrıca Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin Fizik Tedavi binasının halen kendilerine ait olduğunu vurgulayan Argun, bunların yanı sıra doğalgaz sektöründe de önemli adımlar attıklarını Konya, Antalya, Denizli, Karaman, Niğde ve Nevşehir'in doğalgaz dağıtım işlerini yürüten firmaları bünyesinde barındıran Energaz A.Ş'yi kurduklarını kaydetti.
YATIRIM YAPMADAN YAŞAYABİLMEM İMKANSIZ
Konya'da bugüne kadar 330 bin metrekare inşaat yaptıklarını anlatan Argun, ''Dedeman Oteli ve Tesco Kipa mağazasını Konya'ya kazandırdık. Kipa alışveriş merkezinin inşasını yapıp firmaya teslim ettik, ancak Dedeman Oteli binası tamamen Okyanus Grubu'na ait. Dedeman, oteli işletecek, karın bir bölümünü de biz alacağız. Şu anda Türkiye'nin dört bir yanındaki iştiraklerimizde 7 bin kişiye iş veriyoruz. Bunlar çalışma azminin sonuçlarıdır” dedi.
Bugün, doğalgaz, inşaat, hizmet, matbaa ve yayıncılık ile sağlık sektörlerinde faaliyetlerini sürdürdüğünü anlatan Argun, bu alandaki şirketlerin kendi sahasında önemli bir noktaya geldiğini ve büyümeye devam ettiğini ifade etti.
Yatırımların birbirini izlemesi nedeniyle 8 yıldır tatil bile yapamadığını ifade eden Argun, “Yatırımcılık bir hastalık. Bundan sonra da yatırım yapmadan yaşayabilmem olanaksız. Konya'ya yatırımlarımız sürecek. Okyanusu sadece Konya ve Türkiye değil, dünya tanıyor. Dev firmalarla çalışıyoruz, ortaklıklar kuruyoruz. Yabancılar iş yapmak için bize geliyor biz de yapıyoruz” diye konuştu.