Yaşayan İnsan Hazineleri Ödül Töreni

Yaşayan İnsan Hazineleri Ödül Töreni

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (1) "Türkiye, yaşayan insan hazineleri bakımından gerçekten çok mümbit, çok verimli bir ülkedir ancak her konuda olduğu gibi bu hususta da elimizdeki hazinelerin tespitini ve değerlendirilmesini yeteri kadar yapamadığımızı düşünüyor

ANKARA (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye yaşayan insan hazineleri bakımından gerçekten çok mümbit, çok verimli bir ülkedir ancak her konuda olduğu gibi bu hususta da elimizdeki hazinelerin tespitini ve değerlendirilmesini yeteri kadar yapamadığımızı düşünüyorum." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen Kültür ve Turizm Bakanlığı Yaşayan İnsan Hazineleri ''Geleceğe Aktarılan Mirasın Temsilcileri'' Ödül Töreni'ne katıldı.

Törendeki konuşmasına katılımcıları selamlayarak başlayan Erdoğan, ödüllerin takdim edileceği sanatçılara tebriklerini iletti.

Sanatçıların her birinin kendi alanlarında tüm hayatlarını vakfederek elde ettikleri becerileriyle, ortaya koydukları ürünlerle, Türkiye'ye ve dünyaya kazandırdıkları değerlerle her türlü teşekkürü, her türlü takdiri hak ettiklerini belirten Erdoğan, "Yaşayan insan hazinelerimizin her biri, şairin 'Ya hayrandır sana ya düşman / Ya hiç yokmuş gibi unutulursun / Ya da bir dakika bile çıkmazsın akıldan' diyerek ifade ettiği gibi eserleri ve maharetleriyle aklımızdan bir dakika bile çıkmayacak, gönlümüzde daima yaşayacak hakiki hazinelerimizdir." diye konuştu.

"Türkiye yaşayan insan hazineleri bakımından gerçekten çok mümbit, çok verimli bir ülkedir ancak her konuda olduğu gibi bu hususta da elimizdeki hazinelerin tespitini ve değerlendirilmesini yeteri kadar yapamadığımızı düşünüyorum." ifadesini kullanan Erdoğan, Türkiye'nin UNESCO'nun "Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesine" 2006 yılında taraf olduğunu dile getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bakanlığımız 2008 yılında geleneksel kültür değerlerimizi korumanın yolunun, bunların uygulayacılarını korumaktan geçtiği düşüncesiyle 'Yaşayan İnsan Hazineleri Türkiye Milli Sistemi'ni kurdu. Geride bıraktığımız 8 yılda yapılan envanter çalışmalarıyla yavaş yavaş bu konuda bir birikim ortaya çıkmaya başladı." dedi.

Somut olmayan kültürel miras ve yaşayan insan hazineleri kategorisinde ilgili kriterler çerçevesinde her yıl değerlendirmelerin yapıldığını ve tespit edilen kişilere ödüllerin verildiğini aktaran Erdoğan, 2010 yılı ocak ayında 7, kasım ayında 9, 2012 yılında 4 yaşayan insan hazinesinin ödüllendirildiğini, bugün de 9 kişi ve bir gruba ödül verileceğini söyledi.

Ödül verilen kişilere bakıldığında aşıklardan müzik aletleri icracısı ve yapımcılarına, karagöz, çini, ebru, hat, keçe, dokuma, boyama, taş, kitap, sedef kakma ustalarına kadar geniş bir yelpazede isimlerin görüldüğüne işaret eden Erdoğan, "İçlerinde Neşet Ertaş ve Şeref Taşlıova gibi ödül verildikten sonra kaybettiğimiz bu vesileyle rahmetle andığımız değerlerimiz de var. Bakınız rahmetli Neşet Ertaş ne diyor, 'İnsanlar kendini bilebilseydi veya insanlar kendini bilebileydi, dünyada haksızlık kavga olmazdı, insan doğan yine insan ölseydi belki de dünyada hayvan kalmazdı.' İnsan doğup, insan ölenleri saygıyla selamlıyor, emekleriyle, yetenekleriyle, yürekleriyle, irfanlarıyla dünyayı daha güzel kılan tüm sanatçılarımıza şükranlarımı sunuyorum." diye konuştu.

(Sürecek)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler