Yaş engeline tek çare var o da...

Yaş engeline tek çare var o da...

'Yaşımı büyütürüm, ben de bedelli yaparım' diyenler hayal kurmayın! Size ne internetten ne de avukatlardan fayda var. 28 yaşından gün almadıysanız tek çareniz: Marş marş...

Başbakan’ın müjdesini verdiği bedelli askerlikte de yaş sınırının takılanlar yeni arayışlara girdi. İnternette yaş büyütme olanaklarını araştıran on binlerce genç hukuk bürolarına akın etti. Ama uzmanlara göre, yaş büyütmek sanıldığı kadar kolay değil.

 

Bedelli askerlik için uzun zamandır bekleyenlere Başbakan Ahmet Davutoğlu müjdeyi verdi. Davutoğlu, 18 bin TL karşılığında 31 Aralık 1987 günü ve öncesi doğanlar için hükümet olarak bedelli askerlik imkanı getireceklerini söyledi. 28 yaşından gün alanları kapsayan bedelliden birkaç ay farkla faydalanamayacak olan 27 yaşındakiler ise hayal kırıklığına uğradı. Bedelli ile ilgili yasa henüz çıkmadı ama bu imkandan faydalanamayacak olan 26 -27 yaş grubundaki on binlerce kişi önce internetten ‘yaş büyütme davası’ ve ‘bedelli askerlik öncesi yaş büyütme yapılır mı’ şeklinde arama yaptı. Bununla da yetinmeyenler ‘yaşlarını büyüterek bedelliden faydalanabilmek’ için bu kez avukatlık bürolarının kapılarını çalmaya başladı.

Esas olan hastane doğum kaydıdır

Avukat İbrahim Sapan bedelli açıklamasından sonra birçok asker adayının yaşını büyültmek için başvurduğunu belirterek,” Yaşını büyültmeleri hiç bir şey ifade etmeyecektir. 1111 sayılı yasanın 81.maddesi gereği ‘Yaş Düzeltmeleri’ kapsam dışı bırakılmıştır. Mahkeme yaşları düzeltse dahi düzeltme yaşı öncesine göre yoklama yapılacağı hususu açıktır. Gençlerimizin böyle bir arayış içerisinde olmaları kendilerine bir şey sağlamayacaktır. Askerlik için esas olan resmi hastane doğum kayıtlarıdır. Ne kemik yaşı ne de şahit getirmesini mahkeme kabul etse bile askerlik şubesi etmeyecektir. Ancak hastanedeki doğul kaydını getirerek yaşını büyültenler bundan faydalanabilir” dedi.

 

Ben yaşımı büyütüyorum demekle olmuyor

 Konuya ilişkin AKŞAM’a açıklama yapan emekli Askeri Hakim Ali Fahir Kayacan, yaş büyütmenin öyle kolay olmadığını söyledi. Kayacan; “Bu iş hemen ‘ben yaşımı büyütüyorum’ demekle olmuyor. Yani bir kere doğum hastanede olmuşsa yaş büyütmek zaten mümkün değil. Hastane kayıtları olmayan yani hastane ortamlarında değil de köylerde evde olan doğumlarda babalar çocukları bir iki yıl sonra kayıt ettirebiliyor. Bu durumlarda yaş büyütebilmek mümkün ama yine de kolay değil” dedi. Bedelli sonrası bu tür başvuruların artacağına da dikkat çeken Kayacan, hakimlerin çok titiz davranacağını belirterek, “Böyle bir durumda hakimler başvuruda bulunanla kardeşlerinin arasındaki durumlara bakar. Bunun için belirli bir süre olması tabiatın kuralı. İki kardeş arasında 10 aydan kısa bir süre söz konusuysa yaş büyütme yine gerçekleşmez” diye konuştu.

 Kemik yaşı net yılı vermez

 Kamuoyunda ‘kemik yaşı’ ile ilgili tespit konusunda yanlış bir bilginin olduğunu ifade eden emekli Askeri Hakim Kayacan, şunları söyledi; “Kemik yaşı olayında ise röntgenler çekildiği zaman raporda hiçbir zaman ‘Bu 26 yaşında, 30 yaşında ya da 31 yaşında’ demez. Kemiklerin birleşim noktaları, gelişme noktaları var. Ona göre bakılır ve ‘18 yaşından büyük veya küçük’ şeklinde rapor yazılır. Dolayısıyla burada bunun da uygulanması söz konusu değil.”

 

AKŞAM

Önceki ve Sonraki Haberler