Yarın Zilhicce ayına giriyoruz sevap fırsatlarını kaçırmayalım

Yarın Zilhicce ayına giriyoruz sevap fırsatlarını kaçırmayalım

Rasûlullah şöyle buyurdu: Zilhicce ayının (ilk on günü içinde) bir günü oruçlu geçirmek bir yıl oruç tutmaya, bir gecesini ihyâ etmek de Kadir gecesini ihyâ etmeye bedeldir. (Tirmizi, Savm 52) Yarın (11 Temmuz Pazar) Zilhicce ayı giriyoruz

Ahiret için azık toplayan bir mü'min, bu gün ve geceleri idrak ederse, elinden geldiği kadar dolu dolu geçirmelidir, zira bu günler dünyanın en faziletli günleridir. O'na salât ve selâm olsun Rasülullah efendimiz bu hususta şöyle buyurdu:
"Zilhicce ayı'nın ilk on günü, dünya'nın en faziletli günleridir,dendi ki: Allah yolunda geçen günlerden de mi daha faziletli? Buyurdu ki: Allah yolunda geçen günlerden de daha faziletli, ancak kişi çıkıp yüzünü toprağa bulamış (şehid düşmüşse) bu ayrı"
Münzirî Terğîb-Terhîb 2/190 Eş Şeceri El emâlî Hadis no: 1687

Müminler bu gün ve geceleri dolu dolu geçirmelidir, zira bir kişi bu sene bu bereketli mevsime kavuştuysa, seneye sağ kalır mı, ölür mü, sağ kalsa bile bu gün ve geceleri ihyâ etmeye mecali kalır mı, kalmaz mı belli değildir.

Hayatın fırsatları çok gibi görünse de, bu fırsatlar hayat ile beraber su gibi akıp gidiyor. Eğer yüce Allah nasib ederse ve bir mü'min sağlık ve afiyet içinde Zilhicce'nin ilk on günü ve gecelerine (on gece var ve onuncu gece o da dahildir, onuncu gün ise kurban bayramı günüdür. Zilhicce'nin birinci gecesi ile bayram gecesi dahil on gece, Zilhicce'nin birinci günü ile arefe günü dahil dokuz gün, onuncu gün Kurban Bayramı günü) ulaşırsa, altın fırsatlara ulaşmış olur.
Özet olarak ne yapılabilir?

1)- İlk dokuz günü oruç tutulabilir, dokuzuncu gün zaten Arefe günü ve arefe gününün orucu iki yılın (arefe'den bir yıl önce ve arefe'den bir yıl sonra) günahlarını silip süpürür. Küçük günahları kesin siler, büyük günahları da siler diyen âlimler de vardır ve diyorlar ki: Allah Rasülu "Arefe günü orucu iki yılın günahlarını tekfir etmesini Allah'dan diliyorum" buyurunca küçük büyük günah diye ayırmamıştır.
Tekfir ise, (günahların örtülmesi) ya iki yılın günahlarının bağışlanması veya geçen yılın günahlarının bağışlanması ile gelecek yılda günaha girmenin yüce Allah tarafından engellenmesi manasına gelir.

Bu dokuz gün içinde iki pazartesi ve bir perşembe vardır, zaten bu günlerde oruç tutmak sünnet'tir, bu günlerin Zilhicce'nin ilk on günü içinde olmasının ayrı bir önemi vardır. Ayrıca "Kim bir gün Allah yolunda oruç tutarsa Allah onun yüzünü (kendisini) cehennemden yetmiş mevsim uzaklaştırır"
Taberânî. Mu'cem ül evsat 6/233

2)- Zilhicce'nin ilk on gece ve gündüzünde salih ameller, tekbir, tehlil hamd, sadaka ve diğer sevap ile iyilikler elbette yapılır.

3)- Farzların dışında her çeşit tatavvu' ve ve nafile ibadetler, gece namazı, dua, istiğfar, tövbe, Kur'an-ı kerim tilaveti, tefekkür ve Kur'an'ı Kerim'i tedebbür elbette önemlidir.

4-) Her zaman belalardan musîbetlerden koruyan, ömrü uzatan, kötü ölüme engel olan ve yüce Allah'ın gazabını söndüren sadaka bu günlerde daha da önemli hale gelir.
"İnsanların muhasesi bitinceye kadar herkes kıyamet günü sadakasının gölgesi altında olacaktır"
Suyuti,.Câmi us sağîr Hâdis no :6264

Said bin Cübeyr, Zilhicce'nin ilk on günü girince geceyi ihya etmek için aile efrâdına, "Gece ışığı söndürmeyin" derdi.
Meşhur âlimlerden İbn-ü Sîrîn Zilhicce'nin ilk on gününde oruç tutardı.

5-) "Allah'ın indinde ( hükmünde) ayların sayısı on ikidir, bunlardan dördü haram aylardır, bu aylarda kendinize zülmetmeyin." Tevbe suresi 36. ayette buyrulmuştur.
Haram (hürmet edilmeye layık, haddi aşmamak ve Allah'ın hududu'nun korunması gereken aylar) Zilka'de, Zilhicce, Muharrem ve Receb.
Bu on iki ayda veya özellikle bu dört ayda kendinize zülmetmeyin. Yani taatları terkedip ma'siyetleri işlemeyin. Zira bu aylarda işlenen günahlar başka zaman işlenen günahlar'dan ceza yönünden daha vahim olabilir.

Bu Ayet-i kerime'ye göre haram aylardan biri olan Zilhicce'nin bütününde, ama özellikle ilk on gününde iyiliklere, iyilikleri artırarak- dört elle sarılmak gerekirken, şayet daha önce dört elle sarıldığımız günah veya yanlışlık varsa, bırakmamız elzemdir.

Yüce Allah'ın bu gün ve geceleri, bu kazançlı mevsimi son kılmamasını, gelecek yıllarda da sağlık ve afiyet içinde tekrar nasîb etmesini, nice verimli mevsimlere, bayramlara, ümmetin birlik ve beraberlik içinde, en üstün ve güçlü olacağı günlere, Kur'an ve sünnetin dünyada, özellikle İslam dünyasında ve müslümanlar arasında tatbik edilecegi günlere mevsimlere vesile kılmasını yüce Allah'tan diliyorum.

Yüce Allah bizleri ve bütün müminleri kendisinden razı olan ve razı olduğu kullarından eylesin.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.