Yargıtay’dan emekli kredi borçlarıyla ilgili emsal karar

Yargıtay’dan emekli kredi borçlarıyla ilgili emsal karar

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, emekli maaşından kredi ödemesi yapmayı taahhüt edenlerin bankadan önceki tahsilatları isteyemeyeceğine hükmetti.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, emekli maaşından kredi borcunu ödemeyi taahhüt edenlerle ilgili önemli bir karara imza attı. Karara göre, emekli maaşından belli bir süre kredi ödemesi yapılmasından sonra kesintilere itiraz eden müşteriler, bankadan önceki tahsilatları talep edemeyecek.

Karar, bir emeklinin emekli maaş hesabının bulunduğu bankadan kredi kullandıktan sonra bankanın maaş hesabına bloke koyarak para tahsil etmesi üzerine yaşanan bir dava sonucunda alındı. Davacılar, bankanın maaş hesabına bloke koyarak promosyon haklarını kullanmadığını ve kesintiler nedeniyle geçinemez hâle geldiklerini iddia ettiler. Ancak İlk Derece Mahkemesi, davayı reddetti.

Davacının istinaf başvurusu üzerine Bölge Adliye Mahkemesi, maaş hesabı üzerindeki blokenin kaldırılmasına karar verdi. Ancak bu karara karşı yapılan temyiz başvurusu sonucunda Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, Bölge Adliye Mahkemesi'nin kararını bozdu.

Yargıtay'ın kararında, emekli maaşının tek gelir kaynağı olduğu ve bu nedenle emeklilerin korunması gerektiği vurgulandı. Ancak emekli bireylerin kendi iradeleriyle imzaladıkları kredi sözleşmeleri çerçevesinde hareket etmeleri gerektiği belirtildi. Ayrıca, emekli maaşının kredi ödemesinde kullanılması konusunda bankanın güvendiği bir ödeme yöntemi olarak kabul edildiği ifade edildi.

Bu doğrultuda, emekli bireylerin kredi ödemelerinde emekli maaşını kullanmayı tercih etmeleri durumunda, sonradan bu ödeme yöntemine itiraz etmelerinin dürüstlük kuralıyla bağdaşmadığı ve hakkın kötüye kullanılması olarak değerlendirildiği belirtildi. Dolayısıyla, kesilen bedellerin iadesi talebinin hukuka uygun olmadığına karar verildi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.