"Yaptırımlar nedeniyle İran Kızılayı hesabına 1 dolar bile yatırılamadı"

"Yaptırımlar nedeniyle İran Kızılayı hesabına 1 dolar bile yatırılamadı"

İran Kızılayı Başkanı Ali Asgar Peyvendi:- "ABD'nin yaptırımları nedeniyle İran Kızılayı hesabına 1 dolar ya da 1 avro bile yatırılmadı. Yurt dışındaki İranlılar dahi yardım gönderemedi"

TAHRAN (AA) - İran Kızılayı Başkanı Ali Asgar Peyvendi, ABD'nin yaptırımları nedeniyle banka hesaplarının kapalı olduğunu ve sel felaketi için şu ana kadar 1 dolar bile yatırılamadığını söyledi.

Peyvendi, başkent Tahran'daki İran Kızılayı Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında ülkedeki sel felaketiyle ilgili bilgilendirmede bulundu.

Sel felaketinden etkilenen 227 bin insanın geçici kamplara yerleştirildiğini ve bunların 100 bininin güneybatıdaki Huzistan eyaletinde olduğunu aktaran Peyvendi, sadece bu eyalette tahliye edilen köy ve şehirdeki insanları yerleştirmek için 74 bölgede geçici kamplar kurduklarını dile getirdi.

Selin yıkıcı ve geniş çapta olduğuna işaret eden Peyvendi, yaptırımlar nedeniyle banka hesaplarının kapalı olduğunu belirterek, "ABD'nin yaptırımları nedeniyle İran Kızılayı hesabına 1 dolar ya da 1 avro bile yatırılmadı. Yurt dışındaki İranlılar dahi yardım gönderemedi." dedi.

- Türk Kızılaydan yardım eli

Ülkenin 25 eyaletini etkisi altına alan sel felaketinde mağdur olanlara Türk Kızılayın, 5 tır insani yardım gönderdiğini anımsatan Peyvendi, yardımların ihtiyaç sahiplerine dağıtımının sürdüğünü ifade etti.

Peyvendi, Türk Kızılayın selzedeler için bin 625 battaniye, bin yatak, 320 çadır, 360 mutfak seti, 100 hijyen seti ile 60 ısıtıcı gönderdiğini aktardı.

Kızılay Başkanı, Türkiye'nin yanı sıra Azerbaycan, Pakistan, Almanya, Umman, İsviçre, Kuveyt, Japonya, Ermenistan, Rusya ve Fransa'dan da insani yardımların ulaştığını kaydetti.

İran'da mart sonunda başlayan ve günlerce süren şiddetli yağışlar sonucu meydana gelen sel felaketinde 70 kişi hayatını kaybederken, rekor düzeye ulaşan su miktarının tarım ve altyapıya verdiği zarar 500 milyon doları aşmıştı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :