"Yangında binadan en az iki çıkış imkanı bulunmalı"

"Yangında binadan en az iki çıkış imkanı bulunmalı"

Aladağ Yurt Yangınını Araştırma Komisyonu Raporundan:- "Bina dışında açık olarak düzenlenen yangın merdivenleri, bina dışındaki korunumsuz pencere, kapı gibi boşluklara yatay ve düşey yönde 3 metreden fazla bitişik olmamalıdır"- "Odalardan ve ortak kullan

TBMM (AA) - HÜSEYİN GAZİ KAYKI - Aladağ'daki Yurt Yangınının Araştırılması ve Kamusal Eğitim, Barınma Haklarının Tüm Öğrenciler İçin Yaygınlaştırılması amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonunun raporunda, yurt binalarının dışında açık olarak düzenlenen yangın merdivenlerinin, bina dışındaki korunumsuz pencere, kapı gibi boşluklara yatay ve düşey yönde 3 metreden fazla bitişik olmaması ve binada en az iki çıkış imkanı bulunması gerektiği belirtildi.

Raporda, Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik uyarınca "Konaklama Amaçlı Bina" sınıfında yer alan Aladağ Özel Orta Öğretim Kız Öğrenci Yurdu'nun, tehlike sınıflandırmasına göre de "Orta Tehlikeli" olarak ele alındığı aktarıldı.

Yeni yapılan pek çok yurt binasında yanıcı özelliği düşük malzemelerin daha yaygın kullanıldığı belirtilen raporda, bu durumun hem yangın yükünü önemli ölçüde azalttığı hem de yangın yayılımını sınırlandırarak kompartımanlara ayırmayı kolaylaştırdığı ifade edildi.

Ancak eski yurt binaları ve dönüştürülerek yurda çevrilmiş binalarda yanıcı niteliği yüksek malzemelerin konstrüksiyonda kullanımı nedeniyle bu riskin daha yüksek olduğuna dikkat çekilen raporda, bu gibi binalarda tutuşma kaynaklarının azaltılmasının, yurt sakinlerinin yangından korunma önlemleri hakkında eğitilmesinin, düzenli temizlik ve bakım hizmetinin sağlanmasının oldukça önemli olduğu vurgulandı.

Yüzey bitirme malzemelerinin, yangının yayılmasında etkin rol oynadığına, özellikle yanıcı niteliğe sahip yüzey kaplamalarının hem yatayda mekanlar arasında hem de düşeyde katlar arasında yangının büyüyüp gelişmesine ve bina içinde yayılmasına katkıda bulanabildiğine işaret edilen raporda, bu nedenle mimari tasarımda yüzeylerde kullanılacak kaplama malzemelerinin bir yangında nasıl davranacağının bilinmesi ve yönetmelikte yer alan tepki sınıflandırmalarına uygun olarak üretilmiş olmasına dikkat edilmesi gerektiği belirtildi.

Yurt binasında kullanılan mobilyaların, bina yangın yükünün önemli bir bölümünü oluşturduğu kaydedilen raporda, "Yanıcı yüzey kaplamaları ile kaplı çoğu ahşap konstrüksiyona sahip ve içleri kolay yanıcı süngerle dolu mobilyalar yangında yüksek seviyede duman oluşturması açısından tehlikelidir. Ayrıca kattaki mobilyanın sayısı ve yerleşim düzeni, kaçış yollarına erişim bakımından da risk yaratmamalıdır." değerlendirmesinde bulunuldu.

Elektrikli ekipmanların kullanımının, yangın riski açısından önemli bir başlık oluşturduğuna dikkat çekilen raporda, Türkiye'de konut tipi binalarda sigaradan sonra elektrik nedeniyle oluşan yangınların istatistiklerde ikinci sırada yer aldığı hatırlatıldı.

Pek çok yurt binasının, öğrencilerin sıkça kullandığı bilgisayar, mikrodalga gibi teknolojilerden önce inşa edildiği belirtilen raporda, "Elektriksel açıdan gerekli gücü sağlayacak yeterli kapasiteyi sağlayamaması halinde sistemde aşırı yüklenme oluşabilir. Üstelik tek bir prizden çoklu kullanıma imkan veren uzatma kablosu veya çoklu priz kullanımı da elektrik kablolarında yükten dolayı aşırı ısınmaya neden olabilir. Aşırı ısınmış ve toplu haldeki kablolar potansiyel bir tutuşma kaynağıdır." ifadesine yer verildi.

Yurt binalarında kaçış yollarının, sayı ve kapasite bakımından doğru olarak belirlenmesi gerektiği ifade edilen raporda, şu öneriler sıralandı:

"Odalardan ve ortak kullanım alanlarından yangın durumunda kaçışların sağlanabilmesi için yeterli sayıda ve genişlikte kapı ve kaçış yolları düzenlenmelidir. Kaçış yolları engelsiz ve net olarak görünebilir şekilde planlanmalı, yanıcı maddelerden arındırılmalı ve kayıcı malzeme ile kaplanmasından kaçınılmalıdır. Binada en az iki çıkış imkanı bulunmalıdır. Tahliyenin olduğu katta bir dış çıkışa bina içinden erişilebilmesi için dışarıya açılan çıkışın, bulunulan noktadan kolayca görülebilirliği sağlanmalıdır. Katlardan bina dışındaki tahliye alanına ulaşım yolları mesafe açısından izin verilen değerlerin üzerinde ise her katta tek veya iki yönlü ve korunumlu yatay veya düşey kaçış imkanları oluşturulmalıdır.

Bina büyüklüğünün belirli sınırların üzerine çıkması halinde bina yatay ve düşey yönde kompartımanlara ayrılarak yangının yayılması ve kompartıman alanlarında sınırlandırılması sağlanmalıdır. Kompartıman alanları arasındaki geçişlerde alev ve duman sızdırmaz yangın kapıları kullanılmalı, kapılar dayanım koşulunun yanı sıra kendiliğinden kapanma özelliğine sahip olmalıdır.

Bina dışında açık olarak düzenlenen yangın merdivenleri, bina dışındaki korunumsuz pencere, kapı gibi boşluklara yatay ve düşey yönde 3 metreden fazla bitişik olmamalıdır. Tahliye kotunda direkt ve engellenmemiş emniyetli bir alana açılmalı, çıkış noktasında binanın oluşturabileceği yangın radyasyonundan etkilenmemelidir."

Yurt binalarında duman algılamasının yapılması için duman algılayıcıların ve alarmlarının uygun şekilde yerleştirilmesinin önemine işaret edilen raporda, özellikle kaçış için gerekli zamanın sağlanmasında duman algılayıcıların ve alarmların devreye girerek kullanıcıları uyarmasının ve erken tahliye imkanı sağlamasının önemli olduğu vurgulandı.

Tüm bunların yanı sıra yurt yönetiminin, yurtta mevcut yangın emniyet önlemlerinin devamlılığını sağlaması, belirli sıklıkta tatbikatlar yapması ve gerekli kontrolleri ihmal etmemesi gerektiği ifade edilen raporda, "Bunun gerçekleştirilebilmesi için bünyesinde eğitimli personel çalıştırması ve belirli aralıklarla personele eğitim verilmesini sağlaması gerekir. Personel, yangın esnasında aktif duruma geçecek tüm sistemlerin çalışabilir durumda olduğunu denetlemelidir." önerisinde bulunuldu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :