Yahya Kemal biyografisi

Yahya Kemal biyografisi

Peyami, Ömrüm Benim Bir Ateşti, Büyük Ağa Tarık Buğra, Bozgunda Fetih Rüyası gibi biyografilerle Türk edebiyatına önemli eserler kazandıran Beşir Ayvazoğlu, şimdi de Yahya Kemal Beyatlı'nın ansiklopedik bir biyografisini hazırladı.

Peyami, Ömrüm Benim Bir Ateşti, Büyük Ağa Tarık Buğra, Bozgunda Fetih Rüyası gibi biyografik çalışmalarla Türk edebiyatına önemli eserler kazandıran Beşir Ayvazoğlu, şimdi de Yahya Kemal Beyatlı'nın ansiklopedik bir biyografisini hazırladı.


Ansiklopedik biyografide usta şairle ilgili 150'den fazla, özenle seçilmiş fotoğraf da yer alıyor. 'Yahya Kemal Ansiklopedik Biyografi' adlı çalışmada, Türk şiirinin büyük ustası Yahya Kemal hakkında A'dan Z'ye her bilgiyi bulmak mümkün. Bir edebiyat adamının hayatını anlatması bakımından dünyada benzerine az rastlanan ansiklopedik biyografi, bu türde Türkçede yapılan ilk çalışma olmasıyla da önem taşıyor.


Korpus Kültür Sanat Yayıncılık tarafından yayımlanan kitapta 661 madde başlığı yer alıyor. Yahya Kemal'in hayatına şu veya bu şekilde girmiş kişiler (akrabaları, dostları, düşmanları, sevgilileri, etkilendiği şairler, yazarlar); yaşadığı ve eserlerinde zikrettiği mekânlar, kavramlar; yazdığı gazeteler ve dergiler; alışkanlıkları, zaafları; onun etrafında yaşanan tartışmalar vb. bu kitapta alfabetik sırayla ve ayrıntılı şekilde anlatılıyor. Maddeler, kuru ansiklopedik bilgilerden ibaret de değil. Öyle ki bazı konular başlı başına birer makale olarak kaleme alınmış. Kitap, aynı zamanda Yahya Kemal'in penceresinden İstanbul'u ve Türk kültürünü yansıtıyor. Yahya Kemal, çok yönlü bir şair olduğu için, musiki, mimari ve İstanbul, bu çalışmada özel önem taşıyor. Ve tabii fotoğraflar... Kitapta 150'den fazla, özenle seçilmiş fotoğraf kullanılmış.


BİRÇOK YENİ BİLGİ İÇERİYOR


Beşir Ayvazoğlu, ansiklopedik bir çalışma yaptığı için Yahya Kemal'i şöyle veya böyle ilgilendiren her olayı, kişiyi, mekânı, kavramı, temayı vb. madde başı olarak belirleyip tek tek araştırmış. Bu da birçok bilinmeyenin ortaya çıkmasını sağlamış. Örneğin kitaptaki 'Düello' maddesi Yahya Kemal hakkındaki birçok bilinmeyeni gün yüzüne çıkarıyor. Aynı şekilde 'Celile Hanım', 'Şair Nedim', 'Okuduğu Okullar', 'Ticaret Hayatı' vb. maddelerde de okuyanları birçok yeni bilgi karşılıyor. Memleket