Yağışlar Ereğli'ye nefes aldırdı
Çiftçiler geçen hafta içinde yağan kardan memnun, Sağ Sahil Sulama Birliği Başkanı Cemal Tatlıdil ise Ereğli çiftçisine tercüman oldu.
Geçtiğimiz hafta ilçemizde etkili olan kar yağışının bölge çiftçisine nefes aldırdı. Konu hakkında Ereğli çiftçisinin düşündüklerini ifade eden Sağ Sahil Sulama Birliği Başkanı Cemal Tatlıdil, "Son yıllarda yaşadığımız kuraklık bölgemizde hızlı bir çölleşmenin habercisi idi. Bu çölleşmenin önüne geçmek için gerekli önlemleri almalıyız. Geçtiğimiz hafta etkili olan kar yağışıyla biraz olsun nefes aldık. Bu yağışların devamının gelmemesi halinde bölge çiftçimizi zor günler bekliyor olacak" diye konuştu.
Tatlıdil gazetemize yaptığı açıklamada, "Bölgemiz hızlı bir çölleşmenin eşiğinde. Son yıllarda bölgemize yağış düşmemesi ve suyun hor kullanılması böylesine ciddi bir sorunun kapımızın önüne gelmesine sebep oldu. Bu sorunu aşmak için gerekli önlemler alınmalıdır.
Bu önlemlerin başında ise ağaç dikimi gelmektedir. Eskiden Yeşil Ereğli olarak adlandırılan ilçemiz hızlı kentleşmenin getirdiği betonlaşmayla bu özelliğini kaybetmiştir. Yeşil olmayan alana elbette ki yağış düşmez. Düşen yağışlar ise yetersiz. Yeraltı suyumuz ise hızla azalmakta. Böyle giderse Çukurova'ya alternatif tek bölge olan Ereğli Ovası yok olacak. Gerekli çalışmalar başlatılarak Ereğli'nin geleceğine yön vermek gerekiyor" sözlerine yer verdi.
Yağış yetersizliği nedeniyle barajdaki su seviyesinin hızla düştüğünü de sözlerine ekleyen Tatlıdil, "Geçtiğimiz hafta etkili olan kar yağışının erimesiyle baraja gelen su seviyesinde az da olsa artış oldu. Önümüzdeki günlerde beklenen yağışlar düşerse geçtiğimiz yıl yaşanan sulama suyu sıkıntısı bu yıl yaşanmaz" dedi.