Viyana'da UAEA Yönetim Kurulu Toplantısı

Viyana'da UAEA Yönetim Kurulu Toplantısı

UAEA Başkanı Amano, Kuzey Kore'yi Ajans'la derhal iş birliği yapmaya çağırdı

VİYANA (AA) - Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Yukiya Amano, Kuzey Kore'nin nükleer programıyla ilgili ciddi endişe duyduğunu yineleyerek bu ülkeye, "Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararları çerçevesindeki yükümlülüklerini tam olarak yerine getirmesi ve Ajans'la derhal iş birliği yapması" çağrısında bulundu.

Amano, Avusturya'nın başkenti Viyana'da toplanan UAEA Yönetim Kurulu Toplantısı'nda, üye devletlerde radyoaktif madde kullanımının yaygınlaşmasının, yurt içi ve yurt dışı taşımacılık da dahil olmak üzere düzenleyici gözetim gereksiniminin artırılmasına neden olduğunu ifade etti.

Harcanmış Yakıt Yönetiminin Güvenliği ve Radyoaktif Atık Yönetiminin Güvenliği Anlaşması'na Taraf Sözleşmelerin 6. Gözden Geçirme Toplantısı'nın, 21 Mayıs-1 Haziran arasında Viyana'da düzenleneceğini hatırlatan Amano, ortak sözleşmenin harcanmış yakıt ve radyoaktif atığın küresel düzeyde güvenli bir şekilde yönetilmesini ele aldığını, "Henüz yapmamış olan tüm ülkeleri hem bu Sözleşmeye hem de Nükleer Güvenlik Konvansiyonuna taraf olmaya teşvik ediyorum." dedi.

- "Kuzey Kore'nin nükleer programı endişe verici"

Amano, Kuzey Kore’nin nükleer programı hakkında ciddi endişe duyduğunu belirterek şunları kaydetti:

"Kuzey Kore'ye, BM Güvenlik Konseyi kararları çerçevesindeki yükümlülüklerini tam olarak yerine getirmesi, Ajans'la derhal iş birliği yapmasını ve Ajans müfettişlerinin ülkede bulunmadığı dönem de dahil olmak üzere ortaya çıkmış mevcut sorunları çözmesi yönünde çağrıda bulunuyorum."

Amano ayrıca Ajans'ın Kuzey Kore hükümetiyle iş birliği yapmaya her zaman hazır olduğunun altını çizdi.

- İran'ın nükleer programı

Amano, Ajans'ın 2 yıldan fazla bir süredir Ortak Kapsamlı Eylem Planı (JCPOA) çerçevesinde İran’ın taahhütlerini yerine getirdiğini doğruladığını dile getirdi.

JCPOA’nın önemini vurgulayan Amano, "Bugün itibarıyla İran'ın nükleer ile ilgili taahhütlerini uyguladığını söyleyebilirim. İran'ın bu taahhütlerini tamamen yerine getirmeye devam etmesi şarttır. JCPOA'nın başarısız olması durumunda, nükleer doğrulama ve çok taraflılık için büyük bir kayıp olur.” değerlendirmesinde bulundu.

Amano, Ajans'ın İran'dan deniz araçlarında nükleer itici güç olarak nükleer yakıt kullanımına ilişkin planları hakkında daha detaylı açıklama yapmasını istediğini söyledi.

UAEA Başkanı Amano, denetlemek istedikleri tüm yerleşkelere ve konumlara eriştiklerini, İran'da bildirilmemiş nükleer madde ve faaliyetlerin yokluğuna ilişkin değerlendirmelerin devam ettiğini aktardı.

UAEA Yönetim Kurulu, yılda 5 kez bir araya gelerek Ajans'ın çalışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulunuyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :