Vitamin deposu balkabağını nasıl yiyelim?

Vitamin deposu balkabağını nasıl yiyelim?

Balkabağının faydaları saymakla bitmez. Genelde şekerli tatlı olarak tüketilen balkabağı aslında kış ayları için tam anlamıyla bir vitamin ve mineral deposu. Bu süper besinin tam emilebilmesi için yağ eklemek gerekiyor

Sonbahardan itibaren tezgahları ve sofraları renklendirmeye başlayan balkabağını yemenin tam zamanı.  Çok iyi bir beta-karoten, C, K, E vitamini, çinko, magnezyum, fosfor ve demir kaynağı olan bal kabağının sağlığa pek çok faydası bulunuyor.

Balkabağı, bitki biliminde bir meyve olarak tanımlanır. 130 çeşidi tanımlanan balkabağı türlerinin hepsi de beta karotenden zengin, ama bazı türlerde lutein ve zeaksantin, E vitamini seviyeleri daha yüksek. Bol lif içeriğiyle balkabağı zayıflamaya da yardımcı olabilir. Balkabağının her çeşidini yemekte fayda var.

Balkabağının içindeki lutein ve E vitamini pişirilme sıcaklığı ve süresi arttıkça kayba uğruyor. 100 derecede 10 dakika pişirmek luteinde 22.5 kayba neden oluyor. Ancak yağ eklemek her ikisinin emilimini de artırıyor. Balkabağına tahin eklemek de aynı etkiyi sağlıyor.

Taze kesilmiş balkabağı pek çok tatsız tropik meyveye göre çiğ tüketmek için oldukça elverişli, böylece lifli yapısını kaybetmeden sindirime dahil edilmiş oluyor.

aaa.jpg

Balkabağının faydaları:

✔️Çok güçlü bir antioksidandır: Kanser türleri, kalp hastalığı, diyabet gibi kronik hastalıkların kontrol altına alınmasında faydalı.
✔️Bağışıklık sistemini dengeler. Savunma mekanizmasını güçlendirir.
✔️Gözü korur, görme keskinliğini arttırır.
✔️Kilo kontrolünü sağlar.
✔️ Beyin sağlığı için çok önemlidir.
 

yan.jpg

Balkabağı bol lifli yapısıyla sindirim sistemini hızlandırır ve rahatlatır. Böylece kabızlık sorunu olanlara yardımcıdır. Bağırsak solucanları, bağırsak parazitleri, idrar kesesi hastalıkları ve prostat tedavisinde kullanılabilir.

Antioksidan özelliği sayesinde kolesterol hastalığına iyi gelerek kandaki yağ oranını düşürmesi de balkabağı faydaları arasında. Ayrıca vücudun herhangi bir yerinde oluşan iltihabın iyileşmesine yardımcıdır.

Balkabağı ve çekirdeğinde bulunan A ve E vitaminleri sayesinde özellikle göz sağlığında etkili.

Antioksidan özelliği sayesinde kansere karşı vücudun dirençli olmasını sağlar. Vücudu mikroplardan korur, bağışıklığın güçlenmesinde oldukça etkilidir.

Balkabağı demir, potasyum, kalsiyum, fosfor gibi önemli minarelleri de içeriğinde barındırır. Bu sayede sağlıklı kemik gelişmesi ve kansızlığa karşı da önemli rol oynar.

İçeriğinde bulunan A vitamini sayesinde deri ve hücre yapısının yenilenmesinde etkilidir. Balkabağının içeriğinde bulunan çinko sayesinde saçların güçlenmesini ve dökülmesini önler.

Hem Alfa hem de beta karoten miktarı birçok sebzeden daha fazla balkabağında mevcuttur. Karoten içeriği yüksek besinlerle beslenmenin kanserle savaşmada önemli rolü bulunuyor.

bb.jpg

Balkabağı Çorbası

Malzemeler: 3 dilim balkabağı, 1 adet havuç, 1 adet patates, 1 adet soğan, 3 diş sarımsak, Sıvı yağ, Tuz, pul biber, karabiber, zerdeçal, 2 litre su, 1 su bardağa süt, 1 su bardağı et suyu.

Yapılışı:  Temizlenip küp şeklinde doğranmış balkabaklarını, tencereye su ile birlikte koyup rendelenmiş patates ilave edilir. Kaynayan kabaklara rendelenmiş havuç, küp küp doğranan soğan ve sarımsak tavada sıvı yağı ile kavrularak ilave edilir. Et suyu ve tuz da ilave edilerek sebzeler yumuşayana kadar kaynatılır. Blenderle ezilen karışıma süt, pul biber, yarım çay kaşığı zerdeçal ilave edilerek, kısık ateşte beş dakika daha kaynatılır. Mis gibi balkabağı çorbamıza karabiber ilave edilerek altı kapatılır. Tercihe göre limon sıkılarak tüketilebilir.

tatliii.jpg

Şekersiz balkabağı tatlısı

Balkabağını kuru üzüm veya küçük küçük doğranmış kuru kayısıyla dilerseniz çubuk tarçın ve ya karanfil ekleyerek kalın tabanlı bir tencere ya da buharda yumuşayana kadar pişirin. İsterseniz bu aşamada dilerseniz bir süre fırınladıktan sonra üzerine bal ve elle ufalanmış iri taneli ceviz ekleyerek servis edin. Tahin ve bal, tahin ve pekmez de bir tercih olabilir. 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.