Vişegrad Dörtlüsünde devir-teslim

Vişegrad Dörtlüsünde devir-teslim

Üsküp'te düzenlenen törende dönem başkanlığı Çek Cumhuriyeti'nden Polonya'ya geçti

ÜSKÜP (AA) - Çek Cumhuriyeti, "Vişegrad Dörtlüsü" dönem başkanlığını Makedonya'nın başkenti Üsküp'te düzenlenen törenle Polonya'ya devretti.

Üsküp'teki Avrupa Birliği (AB) Bilgi Merkezi'nde düzenlenen devir-teslim töreninde, Polonya'nın Üsküp Büyükelçisi Jacek Multanowski, dönem başkanlığı bayrağını sembolik olarak Çek Cumhuriyeti'nin Üsküp Büyükelçisi Miroslav Rameş'ten devraldı.

Törenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Multanowski, Vişegrad Dörtlüsü ülkelerin saygın ve güvenilir ortaklar haline geldiğini belirtti.

Oluşuma dahil ülkeler olarak Balkan ülkelerinin de AB üyesi olmasını desteklediklerini aktaran Multanowski, Vişegrad Dörtlüsünün AB üyesi olmak isteyen Balkan ülkeleri için örnek teşkil edebileceğini vurguladı.

Çek Cumhuriyeti'nin Üsküp Büyükelçisi Rameş de dönem başkanlıkları süresince önceliklerinin karşılıklı güveni güçlendirilmek, AB'nin genişleme politikasını desteklemek, altyapıyı geliştirmek, güvenlik ve savunma alanında işbirliğini arttırmak olduğunu ifade etti.

Makedonya Başbakan Yardımcısı Arbır Ademi ise dönem başkanlığını devralan Polonya'yı tebrik ederek, program ve hedeflerini gerçekleştirmede başarılar diledi.

Törene ayrıca, Macaristan'ın Üsküp Büyükelçisi Jozsef Bencze ile Slovakya'nın Üsküp Büyükelçisi Martin Bezak da katıldı.

Polonya, bir yıl boyunca Vişegrad Dörtlüsüne dönem başkanlığı yapacak.

Vişegrad Grubu olarak da bilinen oluşum, Macaristan, Polonya ve Çekoslovakya tarafından 1991 yılında Macaristan'ın Vişegrad kasabasında kuruldu.

Çekoslovakya'nın bölünmesiyle üye sayısı dörte yükselen oluşum, Vişegrad Dörtlüsü olarak anılmaya başladı. Vişegrad Dörtlüsü, üye ülkelerin AB üyelik sürecini desteklemek için kurulsa da 2004 yılında üyelerin tamamı AB'ye katıldıktan sonra daha çok üye ülkeler arasında askeri, ekonomik ve enerji alanlarındaki işbirliğini geliştirmek için faaliyet gösteriyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :