Virüs ve hastalıklardan ari muz fidanı üretildi

Virüs ve hastalıklardan ari muz fidanı üretildi

Mersin'in Erdemli ilçesindeki Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünde daha önce tescil edilen bir çeşitten doku kültürü alınarak, virüsten ve hastalıklardan arındırılmış 2 yeni muz fidanı üretildi

MERSİN (AA) - Mersin'in Erdemli ilçesindeki Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü bünyesindeki ileri teknoloji laboratuvarında, daha önce tescil edilen bir çeşitten doku kültürü yöntemiyle, emsallerinden daha verimli, virüs ve hastalıklardan ari 2 yeni muz fidanının üretimi yapıldı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne (TAGEM) bağlı Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünün Müdürü Davut Keleş, gazetecilere yaptığı açıklamada, yüksek verimli ve hastalıklardan arındırılmış muz üretimine yönelik çalışmalarından sonuç almaya başladıklarını söyledi.

Keleş, hastalıklar ve virüsten arındırılmış 2 damızlık muz fidanının tescilinin yapıldığını ve bunların 2 özel firmaya satışının başladığını belirtti.

Özel firmalara verilen damızlık muz fidanlarına virüs ve hastalıklardan arındırılmış olmaları dolayısıyla mavi sertifika da verildiğini ifade eden Keleş, "Daha önce tescili Enstitümüz tarafından yaptırılan çeşitler, hastalık ve virüsten arıtılmış olarak iki ayrı firmaya üretim yapılması amacıyla satıldı. Damızlık fidanlar özel firmalarca çoğaltılacak ve sertifikalı olarak çiftçilerin hizmetine sunulacak." dedi.

Muz üzerine araştırma geliştirme çalışmaları yürütmelerine rağmen fidan satışı yapmadıklarını dile getiren Keleş, şöyle devam etti:

"Biz bütün kaynaklarımızı ülkemize daha yeni teknolojileri geliştirmek için harcıyoruz. Çiftçilerin ihtiyaç duyduğu fidan miktarını araştırma amaçlı tasarlanan Enstitümüzde üretmek bizim bütün kaynaklarımızı ve zamanımızı alıyor. Bunun yerine doku kültürüyle üretim yapan özel sektörle iş birliği yaparak çok daha fazla sayıda fidan üretilmesini sağlıyoruz. Sertifikalı muz fidanı ülkemiz ve çiftçiler için önemli avantajlar sağlıyor. Fidanın mavi sertifikalı olması demek virüsten ve hastalıklardan arındırılmış olduğu anlamına gelir. Fidanlardan dolayı oluşacak olumsuzluklara karşı çiftçi haklarını yasal olarak takip edebilecek. Daha yüksek verim elde edecek. Üretici sağlıklı fidan almış olacak ve mavi sertifikalı muz fidanı almalarından dolayı da bakanlıktan teşvik alacak."

Kaynak sağladıkları firmaların doku kültürü üretimine başlayacaklarını ve 2017 sonu veya 2018 başında çiftçilere istedikleri miktarda sertifikalı ve mavi etiketli muz fidanı verebileceklerini ifade eden Keleş, daha farklı muz çeşitlerinin geliştirilmesi için yürütülen çalışmalarda da sona yaklaştıklarını kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :