Verim için tonlarca armut ve şeftali koparılıp yere atıyorlar
Türkiye'nin armut ve şeftali üretiminde ön sıralarda yer alan Bursa’nın Gürsu ilçesinde, hasat öncesi bahçelerde ürün kalitesini artırmak için “seyreltme” (tekleme) çalışmaları hummalı şekilde sürüyor.
Deveci ve santa maria armudu ile şeftali ve nektarin üretiminde Türkiye'nin önde gelen merkezlerinden biri olan Bursa’nın Gürsu ilçesinde, üreticiler hasat öncesinde bahçelerde yoğun mesai yapıyor. Ürün kalitesini artırmayı hedefleyen çiftçiler, temmuzda başlayacak hasat öncesinde “seyreltme” veya “tekleme” adı verilen işlemi uygulayarak ağaçlardaki küçük, hasarlı veya fazla meyveleri ayıklıyor.
Zirai don zararı sınırlı kaldı
Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez, bu yıl Bursa ve çevresini etkileyen zirai don olayının Bursa Ovası'nda büyük bir zarara yol açmadığını, yalnızca bazı alanlarda soğuk pası oluştuğunu ifade etti.

Şeftali temmuz başında, armut 20 Temmuz’dan sonra toplanacak
Hasat takvimiyle ilgili bilgi veren Dönmez, "Bu ayın sonunda ve temmuzun ilk haftasında şeftali ve nektarin hasadı başlayacak. 20 Temmuz'dan sonra da armutların toplanması bekleniyor" dedi.
Tarım işçileri sabah gün doğarken iş başı yapıyor
Seyreltme çalışmalarının sabah erken saatlerde başladığını belirten Dönmez, şunları söyledi:
"Hasat öncesi bahçelerde en önemli çalışmalardan birini yapıyoruz. Seyreltme ya da tekleme denen bu çalışmada, topak halindeki armutlardan soğuk pası ve kara leke olanları, küçükleri ayırıp koparıyoruz. Şeftalide de yan yana bulunan olgunlaşmamış meyvelerden bazılarını uzaklaştırıyoruz. Bunun için tarım işçileri getiriliyor. Sabah 07.00’de işe başlıyorlar, akşam 17.00’ye kadar çalışıyorlar."

Ağaç sağlığı ve ürün kalitesi hedefleniyor
Dönmez, seyreltmenin hem ağaç sağlığına hem de ürün kalitesine büyük katkı sunduğunu vurgulayarak, "Dal uçlarında 6'lı, 7'li armutlar oluyor. Bunlar ne istendiği gibi büyür ne de dal taşıyabilir. Seyreltme yapılırsa standart bir şeftali ve armut yakalanır. İstenen irilik ve kalite sağlanır. Hem tüketici iyi ürün yer hem de üretici kaliteli ürününden para kazanır" ifadelerini kullandı.
Seyreltmenin maliyeti kilogram başına 1,5 ile 2,5 lira arasında
Seyreltmenin üreticiye de bir maliyet oluşturduğunu belirten Dönmez, "Armutta kilogram başına 2,5 lira, şeftalide ise 1,5 ila 2 lira arasında tekleme maliyeti ortaya çıkar. Şeftali zaten bu yıl az. Seyreltecek ürünün azlığı ve ağaçların küçüklüğü maliyeti düşürüyor" diye konuştu.

Gürsu’da 95 bin ton armut, 15 bin ton şeftali ve nektarin bekleniyor
Dönmez, bu yıl Gürsu’da santa maria armudunda 45 bin ton, devecide ise 50 bin ton rekolte beklediklerini, şeftali ve nektarinde toplamda 15 bin tonluk bir verim öngördüklerini aktardı.
“Ağaçları fazlalıklarından arındırıyoruz”
Tarım işçisi Mehmet Maraba ise, “Sabah erken gelip ağaçları fazlalıklarından kurtarıyoruz. Bu sayede kalan meyveler daha güzel büyüyor” diyerek çalışmanın önemine dikkat çekti.
Kaynak:
