Vergi iadesi yerine piyango geliyor

Vergi iadesi yerine piyango geliyor

Hükümet, vergi iade sistemini kaldırmaya hazırlanırken fiş ve fatura alanlara çekilişle ikramiye kazandıracak bir sistem getirmeyi düşünüyor. Böylece vatandaşın fiş ve fatura alması teşvik edilmiş olacak.

Vergi iade sistemini rafa kaldırmaya hazırlanan Maliye Bakanlığı, vergi iadesi yerine fiş ve faturaları piyango biletine dönüştürecek yeni uygulama üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.


Yeni sistemde karar kılındığı taktirde, fişlerdeki seri numara üzerinden her ay çekiliş yapılacak, ikramiye isabet edenler alışveriş tutarının 10-15 katı oranında vergi iadesi alacak.


Gelir İdaresi Başkan Vekili Osman Anoğlu'nun verdiği bilgiye göre, teknik ekip halen vergi iadesine alternatif sistemler üzerinde çalışıyor. Çin'de uygulanan "kazı kazan" benzeri yöntem Türkiye şartlarına uyarlanmaya çalışılıyor. Yeni sistemde vatandaşı fiş ve fatura toplamaya teşvik etmek amacıyla her ay düzenli olarak noter huzurunda çekiliş düzenlenecek.


Böylece fiş ve faturalar bir anlamda Milli Piyango biletine dönüşecek. Taslak çalışmalarda ikramiyenin, fiş tutarının 10-15 katı şeklinde belirlenmesi üzerinde duruluyor. 100 YTL’lik faturasına ikramiye isabet eden bir vatandaş bin ila bin 500 YTL civarında iade alabilecek. Maliye'nin, aylık çekilişlerde dağıtacağı ikramiye tutan 60-70 milyon YTL'yi bulabilecek.